Полсън: Планът за справяне с кредитната криза готов до петък

Американският финансов министър Хенри Полсън обяви вчера, че очаква новия план за справяне с кредитната криза, да е готов до края на седмицата. Полсън прогнозира, че американската икономика ще успее да избегне рецесията въпреки слабото развитие на пазара на недвижими имоти.

Повече от 2 млн. души все още имат неизплатени заеми от високо рисковото кредитиране, а 500 хил. от тях може да загубят имотите си, заради невъзможността да продължат да ги изплащат. Президентската администрация в Америка и федералните регулатори, помолиха банковите институции да замразят покачването на процента по кредитите, за да могат повече хора да продължат да ги изплащат.

„Правителството трябва да се намеси тук, за да смекчи негативите от кредитната криза“, коментира финансовия министър снощи. Вчера той помоли Конгреса да предложи по-ниска данъчна ставка за местните държавни ценни книжа, които се използват за рефинансиране на жилищните кредити.

Въпреки оптимистичните новини за намеса на държавата, Wall Street се представи по-слабо от очакваното на късната американска сесия. Правителствен доклад за стабилността на производствения сектор в САЩ показа известно забавяне през последния месец, а индексът Dow Jones приключи с 57.15 пункта на червено до ниво 13,314.57.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *