Полсън: Раздялата с долара не е лек за инфлацията в Персийския залив

Министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън каза пред лидерите на държавите от Персийския залив, че „отвързването” на валутите от американския долар няма да реши проблема с инфлацията. Той даде сигнал, че вероятно страните от Персийския долар няма да се откажат от обвързването. „Никой не ми е казал това да е проблемът”, каза американският финансов министър, цитиран от Bloomberg.

Полсън, който е на четиридневно посещение в Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ, каза пред местните лидери, че те трябва да са наясно, че обвързването на техните валути със зелените пари не влияе в значителна степен на инфлацията. „Те признаха, че основният въпрос е инфлацията,…развързването от долара не решава проблема”, допълни Полсън. Според него инфлацията в региона се дължи основно на цените на храните и строителните материали.

Пет от страните в Персийския залив, с изключение на Кувейт, са вързали валутите си към долара. Сега те следят внимателно случващото се в САЩ, както и стъпките на ФЕД, въпреки че техните икономики растат заради рекордните цени на петрола. Някои смятат, че поевтиняването на долара помпа цените в страните от регион и е по-добре се изостави долара и да се мине към друга валутна кошница, както преди време направи Кувейт.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *