Полудяване – наяве и насън

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Българските политици
заливат всичко с пяна от
приказки и недосмислици

В петък изявление на Борисов изведе на челно място в новините проекта „Бургас-Александруполис”. Казаното от него и последвалата реакция повдигат далеч повече въпроси от съдбата на конкретния проект, пише Я. Бояджиев.

Премиерът обяви, че България се отказва от „Бургас-Александруполис”, гръмват медиите в петък по обед. Интернет-форумите полудяват. Едни ликуват: „Браво, съдбоносно решение, което окончателно ни извежда от руска орбита!”. Други негодуват: „Катастрофа, клекнахме пред американските интереси!”. В аргументацията по „дебата” изведнъж като лавина се стоварват КГБ, ЦРУ, Путин, Ердоган, Тачър, Рейгън, Ким Чен Ир, Чавес. Както и капитализмът, комунизмът, ционизмът, ислямизмът… Въобще, цялата световна история и идеология.
„Дали е истина, просто не мога да повярвам!”, прокрадват се и по-предпазливи гласове. И с право…
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Той не бил казал това, което са го чули да казва…
Не е за вярване
Не е минал и половин час и съмненията се потвърждават. Лично министърът на икономиката обявява, че Министерският съвет никога не е решавал подобно нещо. „Не мога да повярвам, че го е казал. Това сигурно сте го сънували „, казва той по повод изявлението на началника си.
Оттук нататък денят преминава в обяснения, че премиерът не е казал това, което е казал. Първо той опровергава самия себе си, като на руска агенция казва това, което тя иска да чуе – че всъщност решение не е взето и че се чака екологичната оценка. После пресцентърът на премиера съобщава на медиите същото, като им внушава, че той не е казал това, което са го чули да казва.
Накрая вечерта премиерът лично „доизяснява” какво е искал да каже с обяснението, че очакваната екооценка „няма как да е положителна”.
Всички опции са отворени
Оплетени в мрежата от обяснения, неуморените все още от тълкуване на необяснимото спорят по различните вероятности. Част от тях са обединени от предположението, че петролопровод няма да има, но още не е удобно да се обяви официално и затова се подготвя почвата. Други се групират около убеждението, че петролопровод ще има и сега се обработва общественото мнение. Трета, все по-често споделяна теза твърди, че просто премиерът не знае какво говори.
Вариантите, всъщност, са безкрайни като в Тото 6 от 49. В днешната българска политика всяка опция е отворена като в сън. В нея и най-абсурдното предположение може да намери потвърждение в действителността.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Като в тотото – възможна е всяка комбинация
Купувайте пожарогасители
Българските политици се държат като пожарникари, които припряно обикалят и заливат всичко с пяна от приказки и недомислици. Ако пожарникарите обаче бяха като политиците, би трябвало всички незабавно да се снабдим с пожарни коли и пожарогасители.
Някои, впрочем, отдавна избягаха далеч от пожара. Малко преди полунощ в петък, след като очевидно беше изчел целия „дебат” около петролопровода, един от тях написа в интернет: „Днес взех окончателно решение. Повече да не чета новини от България, за да щадя душевното си здраве. Ескалацията на лудостта в страната, дето съм се родил, взема невероятни размери. На какво се дължи масовото полудяване не зная, но фактът си е факт. Реших окончателно, че е по-добре да се занимавам с тукашните проблеми – разлива на нефт в Мексиканския залив, на брега на който живея. Сбогом, луди български политици!”

Ясен Бояджиев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *