Полусвободният пазар на ток доведе до шокови цени

Полусвободният пазар на ток доведе до шокови цени на електроенергията за фирмите.

Това вероятно в скоро време ще се отрази и на цените за бита, и в поскъпване на основни стоки. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче не се притеснява от очертаващата се ценова спирала. Вчера тя за пореден път препрати ощетените компании към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и призова всеки, който има съмнения за манипулации, да сезира институцията.

Изявлението на енергийния министър идва дни след срещата на национално представените работодателски организации със синдикатите. Те решиха да организират съвместни протести, защото високите цени на енергията ще доведат до фалити и до съкращения на работни места. Протестът ще се проведе след вота на недоверие, поискан от БСП, за да няма евентуални политически спекулации. Най-вероятната дата е 31 януари.

„Цената на електроенергията на свободния пазар се определя от търсенето и предлагането“, отсече Теменужка Петкова пред bTV. Тя изтъкна, че държавата няма как да влияе върху цените и призова фирмите, които имат съмнения за спекула, да сезират Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Петкова добави, че от 2016 г. работи българската независима енергийна борса, на която постигнатите цени са идентични с тези на борсите в съседни държави. Оправданието на търговците е сходно – цените в региона се повишават и затова и нашите нямало как да са много по-различни.

Според работодателите обаче става въпрос за манипулация на пазара. „На борсата има двама продавачи – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. На борсата се пускат малки количества, които вдигат цената с огромни проценти. В същото време за деветте месеца на миналата година увеличението на тока при АЕЦ и държавната ТЕЦ е под 5%. Откъде идва тази разлика“, коментира пред в. „Сега“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Министър Петкова изтъкна, че от няколко години бизнесът получава подкрепа от държавата. „До този момент тази държавна помощ е над 270 млн. лева за година, година и половина“, заяви тя. Подпомагането е в различни проценти в зависимост от сектора и големината на предприятията и покрива част от добавката „задължение към обществото“. То е предназначено да покрие дефицитите на НЕК. Заради тази добавка, наложена през 2015 г., се стигна до масови протести на големите потребители на електроенергия. Министър Петкова добави, че тази помощ ще се получава от предприятията до 2020 г., а дали и как ще се подпомагат фирмите след това, не е ясно, информира segabg.com.

ГАЗ

Като „труден процес“ определи министър Петкова заявеното желание от страна на азербайджанската компания „Сокар“ да навлезе на пазара за битова газификация у нас. „Все пак трябва да се започне от някъде“, добави тя и сравни ситуацията у нас с тази в Грузия. Петкова изтъкна, че само за няколко години от влизането на „Сокар“ на грузинския пазар вече имало няколко хиляди газифицирани абонати. В България за 20 години газификацията остава в рамките на около 3%, посочи тя.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *