Получаваме над 160 млн. евро по първата част от ФАР 2005

България ще получи 164,3 млн. евро по програма ФАР 2005 – I част. Финансовият меморандум бе подписан днес от министъра на финансите Пламен Орешарски и ръководителя на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас.

Това е най-голямата сума засега, която ЕК предоставя на България по един меморандум. Предстои да бъде подписан финансов меморандум II част, на стойност 10,9 млн. евро и финансов меморандум III част за преодоляване на щетите от наводненията – за 12,3 млн. евро.

Така общата сума по трите части ще достигне 187,2 млн. евро, което е с 10% повече от миналата година, поясни Орешарски.

Според Куркулас към тази сума трябва да се прибавят 40 млн. евро за програма „Трансгранично сътрудничество“ по програма ФАР, както и 50 млн. евро за фонд „Козлодуй“.

Общата стойност на проектите по ФАР за 2005 г. ще бъде 276 млн. евро. От тях 38,5 млн. са предвидени за правосъдие и вътрешни работи.

На въпрос може ли част от средствата да се използват за преодоляване на проблемите с птичия грип, Пламен Орешарски каза, че около 1,8 млн. евро са предвидени за профилактика и контрол, така че част от тези средства могат да се използват в борбата с вируса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *