Получените 500 млн. лв. от инвеститори на БФБ създават много възможности

.

SOFIX отчete ръст с 31% за 6 месеца и с 49% за година.

При среднодневен оборот на БФБ-София от около 1 млн. лв., без да броим големите сделки, сумата от 500 млн. лв. е огромна. Дори само 20% от нея да е в индивидуални инвеститори и фондове, това са 100 млн. лв. А такава сума вложена на фондов пазар се мултиплицира многократно, защото новият капитал се влага в акции, продалият тези акции купува други и т.н. Тоест парите се завъртат многократно.

Tези около 500 млн. лв. са силен фактор, като може да повлияе в три направления:

Първо – Достигане на „реалните“ стойности на акциите. Реалните стойности са твърде субективна категория. В момента SOFIX е около 430 пункта и все още е в пъти под достигнатите почти 2 000 пункта през 2007 г.

Второ – Възможно е да се появят балони на БФБ-София, тоест прекалено високо оценени акции. Това не е изключено, защото спекулантите трудно задържат кеш и обичат да го инвестират на пазара. От една страна „кешът в ръцете им пари“, от друга страна борсовата игра е увличаща и те търсят още и още печалби. Все пак ръст на SOFIX с 48% за година си е червен флаг и е нужно замисляне. Разбира се масово се изважда доводът, че големият ръст идва след големия спад от 2007 г. насам.

Трето – Може да се появят публични предлагания на акции, например на привилегировани, каквито намерения имат от Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка. Възможно е да видим и чисто нови листвания на компании. В края на 2012 г. бяха приватизирани държавните пакети в Енерго-Про и ЧЕЗ и тогава впечатление направи големият интерес. Подадените пазарни поръчки за Енерго-Про бяха за 10,5 млн. лв., или 10,7 пъти повече от тези за ЕВН в края на 2011 г. Ако днес има подобен търг не е изключено да видим търсене в пазарни поръчки за 100 млн. лв. Просто пари в инвеститорите би трябвало да има

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *