Полша отвори трудовия си пазар за всички страни-членки на ЕС

Министърът на труда каза, че няма опасност от дестабилизиране на трудовия пазар

Полските медии съобщават, че от края на този месец страната отваря трудовия си пазар за седем от старите държави-членки на ЕС, които ще могат да работят в страната без да получават специални разрешения.

Това се отнася за гражданите на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Люксембург, Германия и Холандия. От началото на годината достъп до пазара на Полша имат и новите страни – членки България и Румъния.

По този начин, в съответствие с правилата за свободно движение на хора, всички граждани на страните – членки на ЕС ще имат право на работа в Полша без разрешения. Министърът на труда каза, че няма опасност от дестабилизиране на трудовия пазар, тъй като не се очаква наплив на чужденци, а освен това в Полша не достигат строители и обслужващ персонал.

През миналата година в страната са издадени едва 1600 разрешения за работа на граждани на 15-те стари-страни членки на ЕС. За граждани на България и Румъния цифрата е съответно 66 и 102 разрешения.

Полша въведе през 2004 реципрочна забрана за работа на граждани на страните от ЕС, които решиха да не позволят достъпа на поляци до техните пазари на труда, когато страната стана член на съюза. През 2004 единствено Великобритания, Ирландия и Швеция позволиха пълен и свободен достъп на десетте нови страни-членки на ЕС. /Източник:БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *