Полша се прости със загиналите в Смоленск

Над сто хиляди поляци се преклониха с огромна скръб на най-големия площад във Варшава, за да почетат паметта на президента Лех Качински и останалите 96 жертви на самолетната катастрофа миналата седмица в Русия.
Сирените завиха на фона на камбанен звън в цяла Полша за началото на възпоменателната церемония, както два часа преди това, в 8,56 часа местно време, в точния час на въздушната катастрофа край Смоленск. „Такива неща никога не се случват, те са невъзможни“, възкликна премиерът Доналд Туск, според когото „това е най-голямата трагедия в историята на Полша след Втората световна война“.
Папа Бенедикт Шестнайсети изпрати съболезнователно послание до полския народ, което беше прочетено от апостолическия нунций Йозеф Ковалчик. След края на церемонията достъпът на посетели до колонната зала в президентския дворец бе прекратен, но въпреки това на улицата срещу двореца стотици хиляди поляци продължаваха да стоят, докато отвътре бяха изнесени ковчезите с тленните останки на Лех Качински и съпругата му. Двата ковчега бяха транспортирани до готическата катедрала Свети Ян във Варшава за вечерната църковна служба, съобщи представителят на президентската канцелария Яцек Сашин, цитиран от Асошиейтед прес.
Вече стана известно, че на погребението на президента и съпругата му утре в Краков няма да могат да присъстват заради парализирания въздушен трафик в Европа шведският крал Густав и външният министър Карл Билд, финландската президентка Таря Халонен, испанският крал Хуан Карлос Първи, кралица София и премиeрът Хосе Луис Родригес Сапатеро.
Пътуването си са отменили също така делегации от Египет, Македония, Индия, Япония, Южна Корея, Мексико, Нова Зеландия и Пакистан. От канцеларията на френския президент Саркози съобщиха, че въпреки затварянето на летищата, той възнамерява да лети за Краков. Чешкият президент Вацлав Клаус обяви, че ще пътува с влак и автомобил. Словашкият държавен глава Иван Гаспарович и словенският му колега Данило Турк също ще пътуват с автомобили.
Румънският президент Траян Бъсеску ще пътува с хеликоптер от Букурещ до северозападния румънски град Орадеа, след което ще стигне до Краков с кола през Унгария и Словакия. Още не е сигурно дали германската канцлерка Ангела Меркел ще успее да стигне до Краков, тъй като тепърва й предстои пътуване с автобус от Италия до Германия.
Президентът на САЩ Барак Обама отмени пътуването си до Полша за погребението на президента Лех Качински заради вулканичния облак над Европа. В съобщението на Белия дом като причина се посочват неясните условия за самолетните полети заради вулканичната пепел от вулкана в Исландия. Вчера САЩ отмениха 280 от общо 337 полета до Европа, най-вероятно и днес ще бъдат отменени толкова, съобщи Американската асоциация за въздушен транспорт.
Германският канцлер Ангела Меркел също няма да участва в погребението на Лех Качински в Полша.
Меркел се е обадила на полския външен министър да изрази дълбоко съжаление, че няма да може да присъства. Германската канцлерка от 36 часа се опитва да стигне до Берлин от Сан Франциско, след като заради вулканичния облак от Исландия пътуването й със самолет се обърка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *