Поляците избират парламент, разочаровани от икономическото развитие на страната

Полша избира днес нов парламент след кампания, минала под темата за икономическата ситуация в страната.

Като победител се очертава евроскептичната партия „Закон и справедливост“ на Ярослав Качински – брат близнак на загиналия в самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г. президент Лех Качински.

Последните проучвания сочат, че партията ще събере малко над 30% от гласовете в неделя, което е достатъчно за победа, но не и за мнозинство в парламента, съобщава „Ройтерс“.

Евентуалната победа на лявата „Закон и справедливост“ тревожи финансовите пазари, тъй като може да сложи край на икономическата стабилност на Полша. Тя може и да затрудни диалога със западните партньори.

Едно от проучванията дава на „Закон и справедливост“ комфортна преднина пред управляващата дясноцентристка „Гражданска платформа“ – 37% срещу 23%. Според друга анкета главната опозиционна партия ще събере 33 на сто от гласовете при 26% за „Гражданска платформа“.

Ако Качински не успее да се намери подходящи партньори за сформиране на коалиция, това дава шанс на управляващата партия да намери съмишленици и да остане на власт, макар че е загубила изборите.

За да управлява, на „Закон и справедливост“ може да й се наложи да потърси подкрепата на популисткото движение „Кукиз'15“ на бившата рок звезда Павел Кукиз, което към момента събира около 10 на сто от гласовете. Друг възможен вариант е евроскептичната либертарианска партия KORWiN.

Опциите на „Гражданска платформа“ пък включват Обединената левица и земеделската Полска народна партия.

Важен фактор за осмислянето на тези избори е голямото неравенство в икономическото развитие в различните части на Полша. Докато в западните райони, граничещи с Германия, почти няма безработица, а заплащането е високо, в източните части, откъдето тръгва „Закон и справедливост“, е точно обратното.

Въпреки ръста от близо 50% на икономиката за последното десетилетие, две трети от работещите получават възнаграждение под 1000 евро на месец. 25 на сто от поляците са назначени с временни договори, а източната част на страната изостава значително в икономическото си развитие. Когато към това се прибавят и серия от скандали, които опетниха репутацията на управляващата партия „Гражданска платформа“, нищо чудно да наблюдаваме рязък завой наляво в политическия живот на страната след 8 години управление на десницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *