Поморие укрепва брега по европрограма

Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри проекта на общината и в края на миналата седмица кметът инж. Петър Златанов подписа договор за финансиране по оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г“. Брегоукрепването на района ще започне на есен, за да не се нарушава спокойствието на туристите и, за да бъдат спазени сроковете, определени от програмата, каза кметът Петър Златанов. Така общината решава един от най-болезнените за Поморие проблеми – опасността от наводняване на жилищата в кв. „Свети Георги“, съобщиха от Имидж Едвъртайзинг. През март миналата година градът беше на прага на невиждано бедствие. Бурното море преля в Поморийското езеро, придошлите води скъсаха дигата и вълните се разляха по крайбрежните улици.
Предвиждайки опасността от наводнение община Поморие не веднъж е търсила финансовата подкрепа на оперативните програми.В началото на 2010 г. тя кандидатства за финансиране на брегоукрепващите дейности, но проектът не бе одобрен заради изискването в района да има и свлачище.Сега с общите усилия на администрацията и общинския съвет в проекта са нанесени корекции и той е одобрен.
Според информация от МРРБ са одобрени проекти на 75 общини , свързани с превенция на наводненията, на обща стойност 73 млн. лв. Това е и е целият ресурс, предвиден за реализиране на такива мерки по Оперативна програма „Регионално развитие“. Договори по схeмата „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации“ са подписани с кметовете на 41 общини, между които и Поморие. Безвъзмездната финансова помощ по тях възлиза общо на 40,5 млн. лв. Схемата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *