Поне три години ще са нужни за усвояването на непродадените жилища в Гърция

Поне три години ще са необходими за усвояването на жилищните имоти, които застояват в момента на пазара в Гърция, въпреки че новото строителство на практика е замразено, смятат експерти.
„Бомба“ на жилищния пазар в Гърция застрашава сектора с нов крах в условията на продължаваща криза и липса на купувачи, което излага на риск дейността на строителните компании и на цялата индустрия, коментира гръцкото издание Imerisia.
Изданието цитира специално проучване на Икономическия университет в Атина, според което в момента на пазара в петте най-големи области на Гърция, сред които Атика и Солун, има непродадени между 148 и 195 хил. жилища. Ако се сметнат непродадените имоти и в останалите части на страната, техният брой може да достигне до 200 хил.
По-рано тази година изданието писа, че цените на жилищата в Гърция в момента са прекалено високи, което се прибавя към проблемите от свръхпредлагането на пазара, което е на стойност 50 млрд. евро.
От друга страна, по изчисления на представители на индустрията броят на непродадените жилища в момента е около 100 хил., като по техните думи на пазара е нормално да има 60-70 хил. имота дори при обичайни условия.
Свръхпредлагането се отразява сериозно на строителната индустрия, която отчита значителен ръст на безработицата. Данни на статистическия институт в Гърция сочат, че броят на безработните в страната се е увеличил с 56 хил. души през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на предходната година. Близо половината от тях са от строителния сектор.
Въпреки това тези статистики не отчитат нелегално заетите в сектора, както и сезонните работници, с които броят на безработните в строителството е значително по-висок.
Специалисти коментират, че политиката на ниски лихви и други стимули също няма да може да помогне за бързо усвояване на свръхпредлагането, което в средносрочен план ще доведе до понижение на цените на жилищата в Гърция.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *