Поне 1.5 евро такса за кутия цигари

Минималната такса за кутия цигари в Европейския съюз да бъде 1,5 евро до 2014 г., реши Икономическата комисия на Европейския парламент.
Това стана при обсъждане на предложения на Европейската комисия за данъци и такси за продаваните в съюза тютюневи изделия. Становището на Европейският парламент е по-умерено, отколкото настоява Европейската комисия.
За да влязат в сила, новите данъци и такси за тютюневите изделия (както всички данъци и такси) трябва да преминат през т.нар. „процедура на сърешение“. Според нея Европейската комисия прави предложения, които трябва да бъдат задължително одобрени от Европейския съвет и Европейския парламент. Без такова одобрение те не могат да бъдат задействани.
Според Икономическата комисия на Европейския парламент уеднаквяването на минималната такса за кутия цигари е в полза на единния пазар в Европейския съюз, тъй като цената на цигарите варира значително в различните страни в съюза. Освен това становището ни е насочено и към защита на здравето на потребителите, обявиха евродепутатите.
Минималната такса върху цигарите трябва да стане 64 евро за 1000 къса след януари 2012 г. и 75 евро за 1000 къса след 2014 г. или 1,5 евро за една кутия цигари след 2014 г.
Предложението на Европейската комисия бе минималната такса за 1000 къса да достигне 90 евро през 2014 г.
Икономическата комисия на Европейския парламент реши също минималната такса за нарязан тютюн за свиване на цигари да достигне 43 евро за килограм през 2012 г. и 50 евро за килограм през 2014 г., а таксата за пури и пурети – 12 евро за килограм през 2012 г. и 22 евро за килограм – през 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *