Поне 1000 лв. такси за парно в блока

Поне 1000 лв. такси и попълване на десетки страници документи очаква всеки клиент, желаещ да се присъедини към мрежата на „Топлофикация София“, показа проверка на „Монитор“. За нов блок процедурата може да отнеме от няколко месеца до повече от 2 г. Срокът зависи и от това дали бъдещите клиенти ще предпочетат да си наемат фирма, която е на „ти“ с процедурата, или се те сами да минат през всички изискванията за присъединяване на нови клиенти на дружеството.

От „Топлофикация“ единствено проверяват документите, но не съдействат при процедурите. Така един упълномощен от останалите съкооператори в сградата, най-често домоуправителят, е необходимо да изготви на чиновниците общо 4000 страници с документи. Причината е, че дружеството изисква сключването на колективен договор, а не индивидуални с всеки един от ползвателите. За целта се подават 25 различни вида документи, като няколко от тях се попълват от всеки един от собствениците. На топлото трябва да предоставим и нотариални актове, пълномощни, скици на обектите, актове за разпределение на отопляемите обеми, декларации и др. Освен бумагите бъдещите клиенти е необходимо и да финансират изграждането на тръбите до мрежата на „Топлофикация“, да съгласуват строежа и плащат гаранции на Столична община, както и да платят допълнителна сума за присъединяване, наречена такса мощност. Последната само за две години е увеличавана два пъти, твърдят клиенти на топлинното дружество. Освен това собствениците на имоти в сградата е необходимо и да финансират изграждането на абонатна станция за нуждите на вътрешната си мрежа от тръби. Цената й е около 10 хил. лв. Добрата новина е, че тя бива изкупена от дружеството в рамките на две до три години.

Всички цени и документи за ползване на ток, вода и парно са одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране. Бумагите властват не само в София, ами и в цялата страна, показа проверка на „Монитор“.

Месеци ходене по мъките трябват и за присъединяването към мрежите на енергото, ВиК и на парното в морската ни столица. Около 30 дни трябват за присъединяването към електрическата мрежа и към ВиК, особено в отдалечени села, жалват се хората. По-лесно става свързването към местната топлофикация, макар че за да стане това, предварително кандидат потребителят трябва да премине през бюрократичната машина, като осигури, попълни, подготви и подаде в някой от центровете за обслужване на клиенти цял набор от документи за проучване, проектиране и присъединяване на обектите.

Близо 200 лв. струва присъединяване към водопроводната мрежа в Бургас и региона, а срокът за парафиране на всички бумаги и изпълнението е две седмици. За да се случи присъединяване към мрежата на ВиК – Бургас е необходимо бъдещият клиент да представи в дружеството скица за съгласуване, което ще му струва точно 30 лв. За експресна услуга от 5 работни дни – цената е 90 лв. Ако се налага съгласуване на проект, то се плащат още 60 лв. След това идва ред на откриването на нова партида, която струва 30 лв., следва  узаконяване на водомер срещу такса от 12 лв. и накрая идва ред на договора за ВиК услуги, за който се плащат още 36 лв.

Доста по-солени са цените за присъединяване към мрежата на „Електроразпределение-Юг“. Процедурата е доста бавна и може да отнеме повече от година. Тя стартира с подаване на искане за проучване, за което се плаща такса в зависимост от необходимата мощност – от 80 до 925 лв. Срокът за извършването на тази услуга е 25 дни. Ако на клиента му е необходимо становище за присъединяване, то се плащат отделно 139 лв., а срокът отново е 25 дни.

За техническо консултиране си има отделни тарифи – 45 лв. в офиса на дружеството и 65 лв. с посещение на обекта, а срокът е 30 дни. Ако услугата е експресна, срокът за изпълнение е 7 дни, но цените скачат съответно  на 90 лв. с консултиране в офис и 135 лв., ако експертите се разходят до обекта. Съгласуването на проекта струва 215 лв., ако трасето е до 1 км и по 45 лв. за всеки следващ километър. За договора за присъединяване и предоставяне на мощност се плащат от 444 до 21 360 лв.

Откриване на партида във ВиК-Пловдив за нов абонат е 12 лв. с ДДС, а срокът за осигуряване на достъп до имота за оглед на място е 15-дневен. Срокът за откриване на партида е в рамките на 30 дни. За проучване за водоснабдяване с изготвяне на предварителен договор цената е 55 лв. с ДДС, колкото струва и за канализация. Становищата за подробни устройствени планове за водоснабдяване и за канализация също струва по 55 лв. с ДДС. Съгласуването на проект е на цена 65 лв. с ДДС. Цените за експресните технически услуги са двойни спрямо горепосочените. Срокът за изготвяне на нормална техническа услуга е 14 работни дни, а срокът за изготвяне на експресна техническа услуга е 24 часа от момента на подаването на документите, инфпрмира в.Монитор.

В Добрич пък всеки, който иска да се присъедини към местното ВиК, ако е физическо лице, трябва да плати над 500 лева, за да стане абонат на водното дружество, а юридическите лица – близо по 1000 лева. Чакането е повече от месец – два, твърдят преминали през процедурите. Понякога всички ходения по мъките отнемат и по няколко месеца, в зависимост от свободното време на клиентите.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *