Поне 2 млн. капитал за фирмите за бързи заемиКопирано от standartnews.com

София.Минимално изискван капитал между 2 и 5 млн. лв. ще бъде въведен за фирмите, които отпускат бързи кредити. „Точната сума се обсъжда и предстои да бъде определена. За сравнение, изискваният капитал за банките е 10 млн. лв., каза пред bTV депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. Освен това небанковите кредитни институции ще трябва съща като банките да обявяват произхода на капитала си.

Според обсъжданите в парламента промени небанковите кредитни институции ще минат от регистрационен към лицензионен режим. Целта е да се върне равнопоставеността на субектите в системата, заяви Гечев. „На пазара има сериозни фирми и небанкови институции и не трябва да поставяме всички под един знаменател“, каза депутатът. Той допълни, че е нормално лихвите за бързите кредити да бъдат по-високи от тези на банките, защото те се отпускат на хора, на които е отказан кредит от банкова институция – заради лоша кредитна история или заради ниски доходи.

На този етап не е ясно ще има ли таван на лихвите, стана ясно от думите на Гечев. Обмислят се всякакви варианти – само в 4-5 европейски държави има такъв таван, уточни депутатът. Според него по-добрият вариант е лихвата за бързите кредити да бъде определяна „в пъти“ на пазарната лихва, а не да бъде вписан определен процент, защото при ръст на инфлацията например ще се наложи промяна на закона. „В повечето европейски държави има силен контрол, а не таван на лихвите“, допълни Румен Гечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *