Попитай интернет!

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: На всеки въпрос – отговор

Американски фирми проучват какви информации търсят хората в интернет. И подготвят подходящите отговори, като възлагат писането на текстовете на журналисти на свободна практика. Срещу нищожно заплащане…

 

 
Шоун Коло печели пари от въпросите, които хората задават в интернет. Печели, по-точно казано, от отговорите: фирмата му Demand Media възлага всекидневно продукцията на хиляди текстове и видеа, които след това вкарва в електронната мрежа – за безплатно ползване, финансирането осигурява рекламата.
500 думи срещу 15 долара
На сайтовете на фирмата могат да се прочетат полезни, макар и не непременно нови неща. Как да пестя пари за бензин? Как да се храня здравословно? Как да резервирам полет с еди-коя си авиолиния? Сътрудници на свободна практика отговарят на всевъзможни въпроси – 500 думи максимална дължина на текста. Техните услуги са търсени: над 100 милиона хора месечно ползват офертите. Повечето ползват търсачката Гугъл.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Който търси, намира
В Demand Media смятат, че бъдещето е на информационното посредничество, засега обаче само в интернет. С високи разходи за печат, сложни пласментни организации и заплащани по тарифа журналисти издателите на вестници и списания трудно удържат на конкуренцията. Включително в Германия. Скоро Demand Media ще навлезе и тук. Финансово силни млади фирми като Yahoo и Google също се конкурират с медийните концерни в привличането на вниманието на юзърите към мрежата.
Традиционните медийни фирми трудно печелят от журналистиката в интернет. Бизнес-моделите им не са подходящи за мрежата, приходите – съответно слаби. Demand Media са събрали близо 350 милиона долара от инвеститори като Голдмън Сакс и може би още тази година ще излязат с акции на борсата. Методът на правене на пари е следният: не главният редактор, а алгоритъм, математическа формула определя какви теми да проучват сътрудниците.
Като на конвейр
При формулата се вземат под внимание различни фактори: от какви теми се интересуват хората в мрежата, какви информации търсят, има ли конкурентни оферти, които дават отговор на сходни въпроси. В края на почти напълно автоматизирания процес стоят конкретни поръчки, изпълнявани от близо 10 000 сътрудници. За текст или видео те получават между 15 и 20 долара. Работа на един вид модерна поточна лента.
650 редактори на твърд договор се грижат за качеството на текстовете. Те идват от медийния бранш и според Demand Media гарантират добро качеството. Редица експерти обаче поставят именно това под въпрос. Дан Гилмър, например, професор по журналистика в Аризона, както и американският блогър Тони Зилбър смятат, че моделът на Demand Media поощрява посредствеността.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *