Пореден скандал в Парламента – десет питания увиснаха във въздуха

 

Скандал се развихри на днешния парламентарен контрол, след като председателката Цецка Цачева не допусна 10 депутатски питания с аргумента, че се основават наматериали от медиите. Повечето от тях са на народни представители от „Коалиция за България“ и се отнасят за антикризисните мерки на правителството и бяха към министрите на финансите и на труда и социалната политика Симеон Дянков и Тотю Младенов.

Те постъпили в деловодството в установения срок, но Цачева преценила, че са некоректно зададени, защото се основават на журналистически публикации. По думите й министрите трябва да отговарят на въпроси за политика, която вече е станала факт, а не на материали в медиите.
Това разгневи червените депутати, които заявиха, че ще продължат с опитите си

да наложат като централна тема за Народното събрание антикризисните мерки

Мая Манолова каза, че е задала въпрос на социалния министър относно възможността за увеличениена ДДС с 2% и отражението му върху хората. Цачева го отклонила с аргумента, че това не ангажира министъра.
Според Манолова обаче това е въпрос, който се отразява върху джоба и хладилника на българина и е важно да се знае дали Тотю Младенов ще подкрепи тази мярка на правителството и дали ще остане в него.
Георги Пирински беше недоволен, че е върнат неговият въпрос към Симеон Дянков защо в антикризисните мерки няма нито една, която е насочена към подпомагане на селскостопанските производители.
Според Пирински, който беше председател на парламента при предишния мандат, Цачева е трябвало да даде 3-дневен срок за отстраняване на проблемите по питането, а не да го връща. 
При бързо влошаващата се ситуация в страната
имаме всички основания да говорим за надвиснала катастрофа
заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на „Коалиция за България“ Ангел Найденов.
Той посочи, че от левицата наблюдават с нарастващо безпокойство, че фискалният резерв е намалял с близо 2 млрд. лв., задълженията на държавата към фирмите надхвърлят 2 млрд. лв., дефицитът само за първите два месеца е над 1,2 млрд. лева, а 30-40 хил. души остават без работа всеки месец.
Тази ситуация явно не тревожи ПГ на ГЕРБ и поддържащите я парламентарни групи, и темата за финансово-икономическата ситуация не присъства в дневния ред на парламента, коментира Найденов.
Според него е абсурдно, че политическите формации, които се стремят дневният ред на парламента да съвпада с този на обществото, правят всичко възможно да изключат тази тема от дневния ред на Народното събрание и да не я допуснат и в парламентарния контрол.
От левицата възнегодуваха и срещу начина, по който се води парламентарният контрол.
Депутатът Петър Курумбашев заяви, че зам.-председателят Лъчезар Иванов е направил директно нарушение на правилника, като е отказал да провери кворума в залата. Той поиска наказание за него.  
Недоволство имаше и от страна на ДПС
защото Цецка Цачева върнала техен въпрос към министъра на образованието Сергей Игнатов, свързан с регионалните инспекторати в Пазраджик и Велинград. Мотивът бил, че питането не отговаря на обществения интерес.
Лютви Местан коментира, че с отлагане на отговорите от страна на министъра със седем дни се цели те да загубят своята актуалност, защото след седем дни е Разпети петък, а след това парламентарната ваканция.
За съжаление обаче това няма да се случи, а времето само ще катализира тяхната значимост, каза Местан.  

Vesti.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *