Поредният български псевдофеномен: Депутати финансират партиите си

Депутатите се оказаха най-стабилните спонсори на партиите през миналата година, когато имаше избори за европейски и за национален парламент. След като законодателят забрани дарения от фирми, а за гражданите определи таван от 10 000 лв., в отчетите на партиите се появиха доста познати имена, които щедро са спонсорирали формациите си. Едно от вероятните обяснения е, че кандидатите са финансирали партиите, за да си осигурят място в парламента, пише в. „Сега“.
В сряда кабинетът пък реши да намали субсидията на партиите с 15%.
Най-много дарители с максимално допустимата по закон сума има ГЕРБ. Неуспялата еврокомисарка Румяна Желева и съпругът й Красимир Желев са дарили общо 20 000 лв. от семейния си бюджет на партията.
Сред щедрите дарители на ГЕРБ са бившият шеф на „Кремиковци“ Валентин Захариев, както и екссъдружникът на зам.-регионалния министър Георги Прегьов във фирма „Консултантска инженерна група“ Леонид Търпанов. За тази фирма се разбра, че има договор за надзора на скандалния язовир „Цанков камък“, чието изграждане се разследва от прокуратурата по искане на премиера Бойко Борисов.

ГЕРБ са набрали от дарения 417 000 лв. За сравнение – постъпленията от членски внос са два пъти повече – малко над 1 млн. лв. Общо приходите на ГЕРБ са 11.4 млн. лв., което ги нарежда на второ място по богатство след БСП.

При соцпартията дарителите са над 1850, като сред тях също има доста депутати. От дарения БСП е събрала почти 1.2 млн. лв. Приходите от членски внос са почти идентични – 1.3 млн. лв. Макар че изгуби изборите и субсидията й падна значително, БСП е най-богатата партия с приход от 12.8 млн. лв. за 2009 г.

При ДПС кандидатите за депутати и евродепутати са дарявали под строй. На 22 юни например почти всички са внесли по 4900 лв., включително и Ахмед Доган. С по-ниски суми са се отървали Корман Исмаилов (3000 лв.), който стана депутат, и кметът на Гърмен Ахмед Башев (2200 лв). От 49 дарители през годината ДПС е събрало 231 000 лв. В същото време има над пет пъти повече приход от членски внос – 1 342 000 лв.

При по-малките партии най-мобилизирани в даренията са кандидат-депутатите на РЗС. ЛидерътЯне Яневне е дал пари на партията си, но Димитър Абаджиев, Атанас Семов и Марио Тагарински са внесли по 10 000 лв.

При „Атака“ също е имало даряване по списък. 16 души са дали на 16 юни по 5000 лв., сред които са основните депутати на партията, начело с Волен Сидеров. Общо 182 620 лв. е събрала „Атака“ от дарения за м. г., а приходите й за цялата година са били малко над 2 млн. лв. Странно е, че в отчета за паричния поток партия „Атака“ е записана като Политическа партия ЕООД. Отчетът не е подписан от лидера Волен Сидеров, а от шефа на фирма „Даниел М“ ЕООД. От Сметната палата уточниха, че документът е подаден в този вид от партията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *