Поредният замминистър изхвърча от кабинета

В мотивите си Костов посочва, че повече не може да съвместява две длъжности – на заместник-министър и на председател на Селскостопанската академия. Той остава начело на академията със задачата да проведе необходимите реформи в нея.
„Като зам.-министър аз си изпълних политическата програма и ангажименти. Сега се оказа, че като председател на Селскостопанска академия от два месеца виждам много предизвикателства и необходимост от сериозно отдадена работа за решаване на по-голямата част от проблемите”, обясни Костов, цитиран от „Фокус“.
Той отрече върху него да е оказван натиск за подаване на оставка. „Аз, първо, съм назначен от премиера и ако той иска да ме освободи, ще ме освободи. Когато се търсят решения как човек да бъде най-полезен на държавата си, тогава не е нужно да се оказва никакъв натиск. Тоест няма натиск върху мен”, уточни още той.
Ден след уволнението на бившата вече директорка Свобода Бъчварова десетки служители на Селскостопанската академия протестираха пред Министерство на земеделието. Тогава доцент Аргир Живондов, директор на Института по овощарство заяви, че Георги Костов винаги е работил против интересите на академията. Протестиращите настояваха той да не бъде допускан до поста.
Засега не се предвижда назначаване на нов заместник-министър на земеделието и храните на освободената от Костов позиция.
Междувременно стана ясно, че Васил Грудев е назначен като зам.-изпълнителен директор с ресор „Технически инспекторат“ на Държавния фонд „Земеделие“ (ДФЗ). С решение на Управителния съвет на фонда броят на заместник-директорите е увеличен от трима на четирима. Разширяването на ръководния екип е обусловено от желанието за подобряване организацията на институцията и оптимизиране на дейността й, обясниха от фонда.
Васил Грудев е роден на 5 май 1980 г. Завършва право в Юридическия факултет на университета „Franche-Comte“ в Безансон, Франция, през 2003 г. , а година по-късно – и магистратура по административно право в същото висше училище. През 2005 г. става доктор и асистент към Юридическия факултет на университета „Robert Schuman“ в Страсбург, Франция. Владее отлично френски и английски език. Грудев започва трудовия си стаж в изграждащата се през 2006 г. Разплащателна агенция в ДФ „Земеделие“ и изкачва всички нива на институционалната йерархия. През 2008 г. е назначен за главен експерт в отдел „Технически инспекторат“, а през 2009 г. оглавява отдела.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *