Поредният нов министър се закле след разправии в парламента

От общо 151 гласували депутати 42 бяха „против”, а 4-ма се въздържаха, съобщи „Фокус“. Очаквано, от ГЕРБ и „Атака“ всички бяха „за”, от Коалиция за България и ДПС масово бяха „против”, а един се въздържа, от Синята коалиция 8 гласуваха  „против”, 3-ма – „въздържал се“. Двама независими народни представители пуснаха вот „за”.
Въздържалият се от БСП бе Румен Петков, който обяви, че няма да участва в гласуването, защото ще е в конфликт на интереси.  „С бащата на Московски сме близки другари и съратници. Той е областен ръководител и коалиционен партньор на Коалиция за България от Плевен“, каза червеният депутат.
Гласуването се проведе след поредните разногласия между депутатите от ГЕРБ и останалите партии. В извънредна точка от дневния ред те обсъдиха назначаването на Московски, който заема поста на подалия вчера оставка Цветков.  Така бяха прекратени и правомощията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който ще заеме мястото на мястото на поредния уволнен зам Марий Косев.
От Коалиция за България обаче възразиха. Мая Манолова заяви, че няма никаква спешност да се внасят двете точки по този начин, предаде БТА. „Става ви навик да нарушавате правилата“, каза тя и поиска да се изчака 24 часа, за да бъдат внесени предложенията по реда на правилника. Тя изтъкна, че е работа на премиера да обясни пред народните представители мотивите за тази промяна.
Председателстващият заседанието Атанас Атанасов от ГЕРБ обаче отговори, че задължение на министър-председателя е да направи предложение за промяна в кабинета, но не и да го представи пред депутатите лично. Предложението направи вицепремиерът Симеон Дянков, тъй като Борисов от днес е на официално посещение в Полша.
„За пореден път Дянков върши тази работа, защото очевидно е куражлия да сменя министри“, каза от своя страната съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, съобщи БГНЕС. Според него истинската причина за смяната на транспортния министър е пълната неспособност на правителство да осъществи тежките реформи в железниците.Костов прогнозира, че заради липсата на реформи Световната банка ще откаже да отпуска средства и това е личната причина на Цветков да напусне поста си. От друга страна той подчерта, че магистралите доунищожават железниците. „Това може ли да го реши г-н Московски“, запита лидерът ДСБ и уточни, че Синята коалиция няма да подкрепи назначението, защото не вярват, че това ще бъде решението на същинския проблем в транспорта.
Дянков каза в отговор, че заем със СБ още не е подписван, защото финансовото министерство настоява да види реформи.
Емил Димитров от ГЕРБ пък напомни промените в кабинета на ОДС през 1999 г., когато Иван Костов смени няколко министри без да обяви мотивите си. „Стигна се до там вашият президент Петър Стоянов да ви призове: „Иване, кажи си, ще ти олекне!“, но вие пак замълчахте“, обърна се Димитров към лидера на ДСБ.  „Вие не оставате ли с впечатление, че и на Бойко Борисов трябва да му олекне в някакъв момент“, отвърна му Костов.
„За пореден път министър-председателят на България бяга от своята отговорност,  който тази сутрин половин час вися на телефона на една национална телевизия и обяснява за мотивите на оставката, но не дойде в Народното събрание”, заяви пък лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от „Фокус”. По думите му Борисов се е държал като шоумен.
Според бившия премиер остава въпросът дали заради лични причини, или заради неусвояването на средства по ОП „Транспорт” (както заяви Борисов – бел. ред.), е подал оставка Александър Цветков. „Ако истинските причини бяха бавно усвояване на евосредствата, то тази смяна трябваше да бъде направена много по-рано, когато Жозе Мануел Барозу е изпратил писмо на правителството, в което се посочва, че страната ни има огромни проблеми по усвояваните средства по ОП „Транспорт” и ОП „Околна среда”, изтъкна Станишев.  „Истинските мотиви са различни, те са нелегални, подмолни, задкулисни, резултат от вътрешни конфликти на интереси. Вероятно г-н Цветков някъде нещо не е изпълнил от указанията на министър-председателя, но не тези, които се декларират“, добави той.
Красимир Велчев от ГЕРБ обаче отговори: „Не разбрахте ли, че тази оставка е по лични причини? По-хубаво оставка да се дава, а не както в други партии – да се самоубие (вероятно по повод самоубийството на Ахмед Емин от ДПС – бел. ред.)“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *