Поредно поскъпване на плодовете и зеленчуците

По-силен възходящ тренд за месеца е отчетен при цените на ябълките, портокалите и оранжерийните домати, докато при оранжерийните краставици е отчетен спад.  Спрямо месец март доматите са поскъпнали с 18%, портокалите – с 17%, а ябълките – с 15%, докато краставиците са поевтинели с 24%.
През април тенденцията за покачване цената на едро на захарта придобива затихващ характер, засилва се тенденцията за намаляване цената на олиото.
Млечните продукти продължават плавно да поскъпват, но при движението на цената на кашкавала и маслото е отчетен по-слаб ръст в сравнение с предходния месец.  През април спрямо март е регистрирано леко покачване и в цената на рибата.
Запазва се тенденцията от последния месец за поскъпване на захарните изделия, като спрямо предходния месец цената на обикновените вафли например е скочила с 5,6%.
Спрямо същия месец м.г. цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта (с 56%), олиото (с 44,5%) и брашното (с 53%), а при яйцата е отчет спад на годишна база.
През април 2011 г. в сравнение с април м.г. са отчетени значително по-високи цени на картофите, чесъна (ръст от около 70-80%), ябълките и зелето (с около 40%), както и лек спад на годишна база при оранжерийните краставици и лимоните.
През последната седмица на този месец индексът на тържищните цени достига най-високата си стойност от началото на 2010 г. насам – 2,023.
Тази седмица цените на захарта и брашното са се стабилизирали на нивото от предходната.  Запазва се тенденцията на спад на цената на едро на слънчогледовото олио. Цените на млечните произведения, както и на ориза и варивата остават стабилни.
При трайните колбаси е отчетено известно поскъпване средно с около 2%.   При плодовете и зеленчуците през седмицата по-чувствително поскъпване се наблюдава при оранжерийните домати (около 4%), портокалите (около 10%) и картофите (средно 3%).  Спад на седмична база е регистриран при оранжерийните краставици – около 6%, и ябълките – средно с 2%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *