Португалия и Исландия ще гарантират спестяванията на гражданите си

Португалия и Исландия ще гарантират спестяванията на гражданите си. Португалското правителство ще гарантира влоговете на хората от последиците на финансовата криза, съобщи министърът на финансите Фернандо Тейшейра, цитиран от Франс прес и БТА.

Тейшейра обеща, че на предстоящите срещи на финансовите министри от Еврогрупата, а след това и от целия Европейския съюз, ще защитава тезата, че всички страни членки на съюза трябва да дадат такива гаранции, за да бъде възстановено доверието във финансовите системи.

Португалският министър на финансите заяви това на пристигане в Люксембург за среща с колегите си от Еврозоната. Срещата на финансовите министри на всички 27 страни членки на ЕС е предвидена за утре, също във Великото херцогство.

Исландският премиер Гейр Хорде съобщи, че страната му ще гарантира изцяло всички депозити в местните търговски и спестовни банки и техните клонове, предаде ДПА.

Хорде направи това изявление след среща с други партийни лидери. Премиерът освен това уведоми парламента, че е изготвен проект за закон за реорганизиране на финансовата система.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *