Португалия мина първия финансов тест

Португалия успя да 1,25 милиарда евро на търг за облигации при силно търсене и спад на лихвите. Днешният търг, първият за 2011 година, се смяташе за тест за устойчивостта на страната, коментира БТА. Агенцията за управление на държавния дълг съобщи, че е продала 3-годишни облигации за 650 милиона евро и 9-годишни облигации за 599 милиона евро, посочва Асошиейтед прес. Средната лихва за по-краткосрочните облигации е 5,4 на сто спрямо 4 на сто при предишния търг. Лихвите по дългосрочните облигации са 6,7 на сто спрямо 6,8 на сто предишния път.

Търсенето на 9-годишни облигации надвишаваше предлагането 3,2 пъти, а на тригодишните облигации – 2,6 пъти.

Операцията „премина по-скоро добре“. Така германският канцлер Ангела Меркел коментира издържания днес тест от Лисабон. Германия ще направи всичко за стабилността на еврото, заяви тя след среща с италианския си колега Силвио Берлускони. Португалия взе редица допълнителни мерки, за да сложи отново в ред държавните си финанси, които според нас (Меркел и Берлускони) са „впечатляващи“, допълни Меркел.

Европейската комисия и Европейският фонд за финансова стабилност подготвят спешна помощ за Португалия, съобщи по-рано д нес германското издание на вестник „Файненшъл таймс”, позовавайки се на източници от ЕС, предаде „Фокус“.

Според източниците помощта ще бъде между 50 милиарда и 100 милиарда евро.

Първият търг за годината на испански държавни ценни книжа ще бъде утре преди обяд, като ще бъдат предложени петгодишни облигации в опит да се съберат между два и три милиарда евро. Борсата в Мадрид отчете ръст от 3% днес, съобщи БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *