Португалия с 85% ваксинирано население

Ако сте в Лисабон, си струва да се присъедините към дългата опашка от хора, които се редят пред сладкарниците, за да купят известния португалски яйчен сладкиш Pastéis de Nata. „Те вървят много добре с кафе и канела“, казва португалският министър на туризма Рита Маркес пред Euronews Travel.

 

Снимка: iStock

Въпреки факта, че Covid-19 унищожава туризма, министърката е много оптимистично настроена за бъдещето на Португалия: „Възприятията на хората за страната са приятелско, приобщаващо и автентично място, но също така се възприема като светско, иновативно и модерно. И това създава уау-ефект“, казва Маркес, информира infostock.bg.

„Ако сте редовен клиент, винаги ще имате възможност да откриете нещо ново“.

Този „уау ефект“ привлича цифрови номади в страната, а Португалия подкрепя това.

„Имаме много конкурентна финансова система“ и това позволява на хората „не само да се забавляват или да се отпуснат, но и да работят оттук и това е невероятно“, добавя тя.

Снимка: Португалският яйчен сладкиш Pastéis de Nata | Източник: Canva

Откриване на вътрешната Португалия

Според Маркес, кризата, причинена от Covid-19, даде възможност на хората да открият вътрешната Португалия.

„Така че, ако обичате приключения, туризъм и колоездене, можете да отидете на места като Алентехо или долината Дуро“.

Алентехо, намиращ се на югозападното крайбрежие на Португалия, е един от най-слабо развитите и най-слабо населените региони в Западна Европа. Намираща се на север, долината Дуро е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-старите разграничени винарски райони в света.

„Тук можете да откриете красивите терасирани лозя, където се отглежда грозде от сорта порто, и да отидете на круиз“, казва тя.

Какви са ограниченията за пътуване до Португалия?

Ако пътувате от Великобритания или ЕС до континенталната част на Португалия и сте напълно ваксинирани, просто трябва да носите своя цифров сертификат за COVID или негов еквивалент.

„Не е нужно да правите тестове по пътя, просто спазвайте правилата и социалната дистанция“, казва Маркес.

Всички пътници трябва да попълнят карта за локиране на пътници и ако не сте ваксинирани, ще трябва да направите RT-PCR тест 72 часа преди качване на борда или бърз тест за антиген 48 часа преди това.

Вече не е нужно да носите маска на закрито, „но ако искате да го направите, просто го направете, всичко зависи от вас. Ние се връщаме към нормалността или поне към това, което смятахме за нормалност“.

„Преди една година бяхме първата страна в света, която пусна санитарен стикер и обучавахме хората, работещи в бранша, имахме много уъркшопове, семинари и срещи с гости, така че те разбраха правилата“, добавя Маркес.

„Опитваме се да предоставим отлични преживявания в края на краищата, не искаме да застрашаваме тези преживявания поради Covid-19“.

Португалия постепенно облекчава мерките срещу Ковид-19 - Bgonair

Трябва ли да посетите Португалия през 2022 г.?

Според Маркес, Португалия е „доста удобно място за достигане и отлично съотношение цена/качество“.

„Ще намерите и хубаво време, хубаво вино и хубава бира. Ако сте любител на голфа, имаме добри полета“.

Португалия също е и „кралицата на градските ваканции“, казва тя.

„Можете да отидете в Лисабон или Порто за вино. Ако сте любител на голфа или сърфа, тогава може да посетите Алгарве или Мадейра. Или да отидете в Назар, в центъра на страната, ще намерите красиви вълни“.

Кои острови са португалски?

„Що се отнася до островите, имаме Мадейра и Азорските острови, които тази година са гореща точка, тъй като имаме добри връзки с острова“.

Докато сте в средата на Атлантическия океан, можете да получите „огромно, истинско, автентично преживяване, особено ако сте авантюрист по душа“.

Къде може да пиете вино в Португалия?

Порто не е единственото място за любителите на виното в Португалия.

„Харесва ми Алентехо от южната част на страната или по-силно вино от Централна Португалия, наречено Мариалва. За десертно вино очевидно Порто от север е много добро и дори Мадейра“.

Според министърката, Португалия е „една от най-добрите дестинации по отношение на виното“, така че последната им кампания съчетава виното с всичко от приключения, музика, изкуство, уелнес и откриване на нови забележителности.

Кога е най-добре да посетите Португалия?

Португалия разполага с хубаво време през цялата година, дори през октомври или март, „има толкова много добри места, които да откриете“, казва Маркес.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *