Поскъпването на храните ще има ужасяващи последици

Повишаването на цените на хранителните продукти ще има ужасяващи последствия за цялата планета. Това предупреждение отправи генералният директор на

Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан след края на първия ден от пролетните сесии на МВФ и на Световната банка във Вашингтон, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

Според Строс-Кан ако повишението на цените на хранителните продукти продължи със същото темпо, това ще причини гладната смърт на стотици хиляди души по света и ще унищожи напълно напредъка, постигнат от бедните страни в последните 5-10 години.

След първото заседание от пролетната си сесия МВФ обяви, че наблюдаваната сега икономическа криза е от глобално естество. В декларация по въпроса на Международния валутен и финансов комитет, който е политическият орган на МВФ, не се споменава нищо за отговорността на САЩ в зараждането на кризата.

Документът само призовава правителствата да внимават с инфлацията, докато се опитват да се справят с глобалната финансова криза.
Президентът на Световната банка Робърт Зелик същопризова към незабавни действия за овладяване на бързото покачване на цените на хранителните стоки – процес, който вече предизвика глад и вълнения в няколко страни, предаде Асошиейтед прес.

Международната общност трябва да даде пари и да помогне на гладуващите, каза Зелик след заседание на Комитета за развитие на Световната банка, който определя политиката на международната институция. Зелик прикани правителствата бързо да изпълнят ангажиментите си и спешно, до 1 май, да подпомогнат с 500 милиона Световната продоволствена програмата на ООН (WFP).

Опасните последици от поскъпването на храните бе една от главните теми на пролетната сесия на МВФ и СБ във Вашингтон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *