Поскъпване на петрола ограничи ръста на щатските и азиатските индекси

След силното си поевтиняване в петък и в понеделник по време на азиатската борсова сесия петролът възстанови голяма част от загубеното, като поскъпна по време на щатската борсова сесия в понеделник.

Цената на суровия петрол с доставка през ноември се повиши с 1.63 долара до 65.82 долара за барел, като продължи да се търгува на нива близки до 66 долара за барел и по време на азиатската борсова сесия.

Според анализатори причината за поскъпването на ценната суровина с близо 3% се крие в очакванията за докладване на щетите, нанесени от урагана Рита, и факта, че производствените мощности в Мексиканския залив за добив на “черното злато” все още не са сто процента възстановени.

Поскъпването на петрола става факта на фона на относително скъпата щатска валута, която допълнително засилва негативния му ефект. След като късно вчера еврото поскъпна до 1.2085 долара, в крайна сметка единната валута не успя да задържи позициите си и отново се върна на нивата си от вчера сутринта при 1.2010 рано сутринта.

Доларът поскъпна и спрямо останалите основни валути, като спрямо японската йена се повиши до 112.80 йени за един долар. Британският паунд също не успя да убеди пазара в трайното си поскъпване вчера и след като късно снощи достигна ниво от 1.7800 долара за един паунд рано днес той отново е на ниво от 1.7700 долара за паунд.

Поскъпването на долара доведе до поевтиняване на златото, което загуби 1.8 долара от стойността си, или 0.4% до ниво от 464.50 долара за тройунция с доставка през октомври.

Възобновеното повишение в цената на петрола вчера доведе до ограничаване на повишението на щатските индекси, които стартираха значително на положителна територия.

В крайна сметка индексът Dow Jones приключи деня с повишение от 0.2% до ниво от 10 443.63 пункта. С толкова нарасна и технологичният Nasdaq до ниво от 1 215.63 пункта, а широкият индекс S&P 500 завърши деня без изменение спрямо предходния ден.

Корейският индекс се повиши днес днес до нов исторически максимум, като моментно достигна 1 211.9 пункта.

На отрицателна територия, след като вчера се повиши до нов четиригодишен максимум завърши и японският Nikkei 225. Той загуби 0.7% от стойността си, като и тук натежа поскъпването на петрола, към чиято цена изцяло експортноориентираната японска икономика е силно чувствителна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *