Последни години от властването на американската икономика?

До 2016 г. обемът на общата икономическа продукция на Китай ще засенчи този на САЩ.  Към момента САЩ все още има солидна преднина в брутен вътрешен продукт.  През 2011 г. американският БВП е над 15 трилиона долара – повече от два пъти по-висок от този на Китай, който е 7 трилиона.
Когато се измерва Паритетът на покупателна способност (Purchasing Power Parity), който, за разлика от номиналния БВП, не включва форекс анализ на съответните валути, а именно не отчита конвертирането на юани в долари.
При този подход цифрите са по-близки: 15 трилиона срещу 11 трилиона за Китай. Прогнозата на МВФ е основана именно на покупателната способност.
Въпреки това дори Китай да стане най-голямата световна икономика, средният китайски гражданин пак ще бъде значително по-беден от средния американец.
С население от 1,3 млрд. души, годишният доход на глава от населението в Китай едва ще надхвърля 13 000 долара през 2016 г.
Прогнозираният годишен доход на глава от населението в САЩ се очаква да бъде 57 200 долара. Да не забравяме обаче, че населението на САЩ е повече от четири пъти по-малко от това на Китай.
Колко бързо Китай ще задмине Щатите зависи от редица фактори, които са трудно предвидими.
Моделът на МВФ предполага, че Пекин ще запази нивото си на растеж, което е около 10% годишно през последните 10 години. Но има индикации, че китайската икономика се забавя.  Растежът й на годишна база за второто тримесечие на тази година беше 7,6%, като през предходното е бил 8,1%.
Междувременно Америка е далеч назад – с ниво на растеж, което от началото на 2011 г. варира от 1,3 до 3%. През първото тримесечие на тази година то нарасна с 1,9% – по-слабо от очакваното, но все пак по-добре от повечето развити страни.
Ако прогнозите на МФВ се сбъднат, за много американци може да се окаже трудно за приемане, че след 130 години като водеща световна икономика (до 1880 г. Великобритания е страната с най-висок БВП) са номер втори след Китай.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *