Последни сме в Европа по задоволство от живота

Исландия е на първо място в класация на европейските страни за възможностите им да осигурят на жителите си дълъг и щастлив живот, съобщават британски медии. Ако искате да живеете дълго, щастливо и природосъобразно, отидете в Исландия, пише всекидневникът“Дейли телеграф“.

Естония е на последно място, пред нея – на предпоследното място, е България. Великобритания е 21-ва, изпреварена от Румъния. Скандинавските страни се представят най-добре в класацията. Швеция е втора, Норвегия – трета, а Дания – шеста. По отношение на задоволството от живота Дания е първа, а България последна, пише БТА.

Специално изготвеният за целта индекс (The European Happy Planet Index) взема под внимание три фактора: опазването на околната среда, задоволството от живота и продължителността на живота.

Проучването, публикувано от фондацията New Economics Foundation и организацията“Приятели на Земята“, показва, че Европа е по-зле по отношение на осигуряването на добри условия за живот, отколкото преди 40 години.

„Страни като Исландия ясно показват, че щастието не бива да ощетява планетата. Исландската комбинация от силна социална политика и широко използване на възобновяеми енергийни източници показва, че добрите условия на живот не означават жертване на човешкото благополучие“, заявява Ник Маркс от Центъра за благополучие към фондацията за вестник“Гардиън“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *