Последно: Заплатите – 20. Отпуските – 20 дни. Отпада годишната индексация с 2%

Колегите запазват всичките си социални придобивки. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов на излизане от дълго продължилите разговори между премиера Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Румяна Бъчварова в Министерския съвет. От думите му стана ясно, че една от най-оспорваните от полицаите част от реформата – намаляването на обезщетенията при напускане (до 20 брутни заплати по сегашния закон – б.р.) няма да бъде пипана.

Същото ще важи и за всички други придобивки, които сегашните работещи в МВР са подписали при назначаването си – като например за храна.

„Намаляването на броя обезщетения ще засегне само тези, които тепърва постъпват в нашите редици“ поясни Костов.

От думите му стана ясно обаче, че остава идеята на Владислав Горанов да се махне индексирането всяка година с нови 2 % на заплатите. Те ще бъдат изчислени към досегашния размер на брутното възнаграждение, но повече няма да се трупат, поясни главният секретар на МВР. Той каза още, че така е в много други сектори на държавната администрация.

На заседанието присъства и главният секретар на МВР Георги Костов (правия)

Както точно ще се извършат промените – дали Законът за бюджета ще бъде оттеглен от Министерския съвет преди първто четене в Народното събрание или там ще се коригира, той каза, че не е от неговата компетенция.

Костов на няколко пъти повтори обаче, че няма да се толерира полицаи да нарушават законите, имайки предвид снощното преграждане на възлови кръстовища. На въпрос ще бъдат ли наказани участниците, той първо каза „Разбира се, разбира се“. После на втори въпрос каза: „Приятен ден“.

Борисов: Недопустимо е да блокирате София

Премиерът Бойко Борисов бе остър:

„Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват.

Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави“, каза Борисов.

Той даде знак, че това е последното му предложение и че „полицаите го познават…“. Подтекстът беше, че няма да отстъпва повече под никакъв натиск. От думите му стана ясно и че се намаляват дните отпуск от 30 на 20, защото така е при всички. „Това е положението!“, отсече министър-председателят.

Бъчварова: Трябват болезнени реформи

Снощи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова написа във фейсбукпрофила си, че трябва да се тръгне по пътя на болезнените реформи, за да не бъдат още по-болезнени утре.

Спонтанно възникналата снощи идея на полицаите рано тази сутрин да протестират и пред Министерския съвет не се осъществи.

Докато снощи преграждаха възлови кръстовища в София, се роди предложение тази сутрин да дойдат пред сградата на правителството. На „Дондуков 1“ обаче не се появи нито един от снощните недоволни униформени.

Нямаше и представители на някой от полицейските синдикати. От най-големия профсъюз – СФСМВР, казаха пред Клуб Z, че не е и планирано синдикални лидери да участват в срещата на министрите, а идеята е била спонтанна.

От тримата разговарящи – Борисов, Горанов и Бъчварова, нито един не мина през централния вход, за да говори пред журналисти.

Те ще обсъждат намаляването на социалните придобивки на служителите в сектора за сигурност.

Плановете за протести

Междувременно от Синдикален алианс „Сигурност“ към МВР обявиха, че са планирали „фламобове“ на възлови кръстовища в цялата страна, които предвиждат полицаи непрекъснато да пресичат пешеходните пътеки, което ще доведе и до блокиране пътищата. „Искаме тоталната отмяна на параграф 10“, коментира пред Би Ти Ви председателят на синдиката Галентин Грозев.

Ето и списък на локациите, часовете, както и телефоните на отговорните за провеждането им лица:

– София /кръстовището на автогара Овча купел/ 18:00ч., отговорник Галентин Грозев 0886819730,

– Варна /кръстовище на бул. „Вл. Варненчик“ и бул. „Република“, /двете кули// 18:00 ч., отговорник ЦветанБанков, 0882766777,

– Добрич /кръстовището на ул. „Трети март“ и ул. „25-ти септември“/ 18:00 ч., отговорник Васил Денев,0895166599,

– Плевен /околовръстен път над КАТ/ 18:00 ч., отговорник Лукан Лазарски, 0882766668 и Милена Любенова,0882766555,

– Търговище /бензиностанция „ОМВ“, кръгово кръстовище/ 18:00 ч., отговорник Йордан Йорданов,0894424005,

– Враца /бензиностанция „Ромпетрол“, пътя Враца-Мездра/ 18:30 ч., отговорник Мартин Бонов, 0882766111,

– Елхово /кръстовището на ул. „Ангел Вълев и ул. „Александър Стамболийски“/ 18:00 ч., отговорник АнгелЧалъков, 0882766222,

– Силистра /кръстовището на околовръстен път/ 18:00 ч., отговорник Красимира Димитрова, 0882766888,

– Русе /пред ОДМВР – Русе/ 18:00 ч., отговорник Антон Донков, 0888730782.

На някои места в страната вече започнаха

Полицаи от РПУ – Мадан и ГПУ Рудозем в момента блокират движението на кръстовището на Черна, съобщи Агенция „Фокус“. Движението ще бъде спряно за около час.

По-късно в 10.00 часа протест ще има пред сградата на Областна дирекция на МВР – Смолян.

Служителите на реда от областната дирекция – Благоевград ще излязат на протест между 12.00 и 12.30 часа пред сградата на Първо РУП в областния център.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *