Последно: Паднаха таксите на Дунав мост

РУСЕ/ГЮРГЕВО. Румъния официално отмени граничните такси на Дунав мост. Първо падна транзитният налог с решение на общинския съвет в Гюргево. Няколко часа по-късно правителството свали и екотаксата. Така шофьорите, които преминават границата, могат да са напълно спокойни, че няма да плащат на румънците.

Доскоро комшиите събираха по 45 леи на влизане и излизане от леките автомобили. Камионите брояха по 100, а автобусите по 230 леи за едната посока. Таксите бяха отменени временно в събота, когато тираджии се вдигнаха на бунт и блокираха пътя между Гюргево и Русе. На следващия ден обаче някои шофьори отново бяха принудени да плащат. После налозите пак паднаха до вземането на окончателно решение от гюргевския общински съвет и правителството.

Румъния влезе в Европейския съюз, но при скока една част от нея се откъсна и попадна в Африка. Така местният в. „Гънду“ коментира проблема с таксите на ГКПП Гюргево. Според изданието транзитната такса не е местна такса, а местна измама. Така в продължение на години в общинския бюджет се наливаха милиарди леи. Като се има предвид, че тези, които плащат транзитната такса, не получават данъчни фактури, много е вероятно част от събираните средства да са се превърнали в черни пари, пише още вестникът.

Цветелина Терзиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *