Пострадалите от кризата искат 1 година банков толеранс за просрочени кредити

Държавата трябва да се договори с търговските банки за период от поне една година да не се изземат основни средства от фирмите (които не покриват кредитите си), както и една година да е гратисен период за гражданите, закупили жилище с ипотечен кредит. Такова искане изложи на излъчена онлайн пресконференция днес Георги Чалъков, председател на новосформираната Асоциация на пострадалите от кризата.
„Ако сега разрешим на банките да взимат имущество, няма да имаме икономика през следващата година. Държавата, икономиката са пред пълна разруха“, каза Чалъков.
По думите му българската икономика има нужда от вливане на 20 млрд. евро, които трябвало да се управляват от кризисен щаб. На журналистически въпрос откъде по-точно ще дойдат тези средства, Чалъков не даде конкретен отговор. Той допусна възможността това да са новонапечатани пари, но в по-голяма степен застъпи идеята да са заеми.
На друг въпрос дали асоциацията подкрепя някоя от политическите програми, предлагащи решения за икономиката в настоящата ситуация, Чалъков отговори отрицателно. Той уточни, че е добра мярка да се отпуска финансиране на търговските банки под формата на кредитни линии, но по думите му тази стъпка не е дала резултат, „защото лихвеният процент не пада“.
От Асоциация на пострадалите от кризата обясниха, че си поставят за основна цел да информират бизнеса за истинските мащаби на кризата. За десетина дни, откакто са внесени документите за регистрация на асоциацията, към нея са се присъединили над 2 хил. души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *