Потапят самолета на Тато, правят го изкуствен риф

Правителственият самолет на Тодор Живков „Ту 154″ ще бъде потопен във Варненския залив най-късно следващата седмица. Това съобщи Орлин Цанев, един от инициаторите на идеята, фоторепортер и председател на сдружението на подводничарите „Блек сий дайв Одесос“.
Аеропланът ще бъде спуснат на 22 метра дълбочина, на около 500 метра навътре в морето, източно от нос Галата и южно от Златни пясъци. Мястото е съгласувано със съответните инстанции, намира се извън фарватера и военните полигони, посочи Цанев.
Със специална автоплатформа, 40-тонното тяло на самолета, без крилата и стабилизаторите, ще бъде придвижено до Варненското езеро, откъдето ще бъде транспортирано с шлеп до корабостроителницата. Там самолетът ще бъде сглобен, всички системи и кабели от машината ще бъдат премахнати, а тялото почистено и подготвено за потапяне. Самолетът е висок 11 метра и е дълъг 48 метра. С помощта на шлеп, старият ТУ 154 ще бъде придвижен до определеното за спускане място във Варненския залив, предаде Дарик.
На дъното на залива с годините самолетът ще се превърне в изкуствен риф, където убежище ще намират много морски видове. Останките на стария аероплан ще бъдат едновременно атракция за туристите и учебен „полигон“ за мераклиите да станат водолази, а достъпът до него ще бъде свободен.
Миналото лято край Созопол с подобна цел беше потопен корабът „Пионер“, бивш траулер, който също е служил на бившия ни държавен глава Тодор Живков. Потъналите в Черно море кораби пък ще бъдат описани в най-скоро време в луксозен атлас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *