Потенциален конфликт на интереси по върховете на БНБ

Потенциален конфликт на интереси спи в ключовото управление на „Банков надзор“, научи „Капитал Daily“. Братът на Нели Кордовска, която ръководи звеното, което по закон следи за работата на българските банки, заема управленски пост в поднадзорната Първа инвестиционна банка. Става дума за Румен Стамов, който е директор „Частно банкиране“ в ПИБ.

Този факт, който беше потвърден пред „Капитал Daily“ от три независими източника, не е общественоизвестен поради простата причина, че декларацията за конфликт на интереси на Нели Кордовска не е достъпна в интернет.

Фактът, че има засичане на роднинска и професионална връзка, не е проблем сам по себе си. В същото време това обстоятелство би следвало да е известно на обществото и да се има предвид, в случай че Нели Кордовска взима решения, които могат да засягат дейността на работодателя на брат й. Още повече че предвид чувствителната ситуация с банковия сектор в България и факта, че вече един ръководител на „Банков надзор“ е обвинен в неупражнен контрол (отстраненият Цветан Гунев), добрата практика изисква от БНБ да създаде вътрешни механизми за превенция за потенциалния конфликт на интереси на Кордовска. От 2007 г. тя е главен директор на управление „Банков надзор“, а към момента е изпълняващ длъжността подуправител на мястото на Гунев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *