Потокът на имигрантските пари пресъхва

Съкращенията на работни места и увеличаването на протекционистичните мерки на запад доведоха до намаляване на сумите, изпращани от източноевропейски емигранти у дома. Това усложнява допълнително финансовото положение на стотици малки градове, които са силно засегнати от икономическата криза, предава Ройтерс.
Сумите, изпращани обратно в родината им от румънци, които работят в чужбина, са намалели с една трета през първите четири месеца на годината. Броят на румънските имигранти се оценява на 10 процента от населението на страната, което наброява 22 милиона души, съобщава БТА.
Полша и България също отчитат понижение на този показател, тъй като имигрантите от техните диаспори се борят за заплати и работни места на британските, ирландските и южноевропейските трудови пазари.
Въпреки че безработицата достигна рекордно високи равнища в предпочитаните дестинации за имигрантите от бивша комунистическа Европа, румънски и полски високопоставени представители отбелязват, че малка част от милионите имигранти, напуснали родните си страни в годините, когато те се присъединиха към ЕС, са се завърнали.
Според пазарни наблюдатели голяма част от имигрантите получават по-ниски заплати или са регистрирани като безработни, което все пак им предоставя по-добри възможности, отколкото в родината им, но намалява сумите, които пестят, за да изпращат в у дома.
Заедно с нарастването на протекционистичните мерки в някои държави тази тенденция се очаква да усложни положението на сънародниците им от България и Румъния, които очакват икономиките им да се свият с над 4 процента тази година, отбелязва Ройтерс.
От началото на кризата Испания въведе доброволна програма за завръщане на имигранти, Италия затегна правилата за пребиваване на чужденци, а според социологически изследвания анти-имигрантските настроения във Великобритания се засилват.
До май румънците са изпратили у дома 1,8 млрд. евро (2,5 млрд. долара.), което представлява спад с една трета спрямо същия период на 2008 г., съобщи румънската централна банка.
Полша, която публикува само тримесечни данни за паричните преводи, отчита спад на показателя със 17 процента до 658 млн. евро през първото тримесечие на годината. Според изчисления едва 5 процента от поляците работят в чужбина.
Сумата, която един милион български имигранти са изпратили в родината си, е намаляла с 16 на сто до 738 млн. евро през първите пет месеца на 2009 г., като най-силно са намалели
преводите на пари от сезонни работници – най-вече от Испания и Гърция.
Световната банка поставя Румъния и Полша сред 10-те водещи държави по размер на паричните преводи от имигранти. Румъния съобщи, че през 2008 г. нейни граждани имигранти са изпратили в страната общо 5,1 млрд. евро, което се равнява на 4 процента от
икономиката на страната. В Полша според данни на централната банка този показател е 5 млрд. евро, но според експерти от Световната банка действителните данни може би са два пъти по-големи и за двете държави.
Икономисти от банката прогнозират за тази година намаление на световните преводи на пари със 7,5 процента до малко над 300 млрд. д., като най-силно понижение на този показател вероятно ще бъде отчетено в Европа и Централна Азия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *