Потребителските заеми за домакинствата продължават да нарастват

Потребителските заеми за домакинствата продължават да нарастват с изключително бързи темпове. В края на януари отпуснатите потребителски заеми на гражданите са 9,142 млрд. лв. като за година се увеличават със 17,6%, обявиха от БНБ. В края на декември ръстът на тези заеми беше с рекордните 17,7%.

Резултат с изображение за потребителски заеми

Само за година обемът на потребителските заеми нарасна с 1,36 млрд. лв. Основната причина за това е повишаването на доходите. Голяма част от българите се чувстват по-уверени във финансовите си възможности и си позволяват да взимат повече заеми. Наред с това лихвите се понижават, което прави изплащането на заеми по-лесно.

Жилищните кредити също нарастват с много бързо. В края на януари обемът на ипотечните кредити достигна рекордната сума от 10,565 млрд. лв., което представлява увеличение за година с 11,1%. Сериозният ръст на заемите за граждани накара БНБ да предприеме мерки за охлаждане на пазара.

Още през септември 2018 г. БНБ определи антицикличен капиталов буфер от 0,5%, който ще важи за отпусканите заеми от 1 октомври 2019 г. Така банките ще трябва да заделят повече резерви за всеки заем. Опасенията на БНБ, са че при бъдещо покачване на лихвите или отслабване на икономиката ще се влоши способността на хората да изплащат заемите си, информира в.Труд.

В края на януари общата сума на кредитите за домакинства е 21,882 млрд. лв. като за година се увеличава с 10,8%. Този ръст е близо два пъти по-голям от увеличението на кредитите за бизнеса. Заемите за нефинансовите предприятия нарастват с 5,8% до 32,914 млрд. лв.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *