Почасовите разходи за труд у нас са се увеличили с 5.8%

Почасовите разходи за труд през 4-то тримесечие са се увеличили с 1,3% в еврозоната и с 1,9% в ЕС на годишна база. За България увеличението е с 5.8%.Това сочат данни, публикувани днес на сайта на Евростат, цитирани от БТА.

Във валутния съюз темпът на нарастване се е ускорил спрямо през третото тримесечие (1,1 на сто), а в ЕС-28 е останал стабилен (1,9 на сто).Двата основни компонента, които формират разходите за труд, са заплати и други разходи извън заплатите (обезщетения, болнични, осигуровки).

В ЕС през последното тримесечие на миналата година възнагражденията за изработен час са нараснали с 2 процента, а останалите разходи – с 1,4 процента.Общо разходите за труд са се повишили с 1,7 процента в промишлеността, с 2,5 процента в строителството, с 2 процента в услугите и с 1,7 процента в „небизнес“ икономиката.

Най-голямо увеличение на годишна основа за цялата икономика е отчетено в Румъния (11,4 процента), Чехия (8,6 процента), Латвия (7,7 процента), България (5,8 процента), Словакия (5,3 процента) и Австрия (5,2 процента).Спад има в Италия (-0,8 процента), Кипър (-0,8 процента), Холандия (-0,4 процента) и Люксембург (0,1 на сто).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *