Почти половината учители са на възраст над 50 години

Няма опасност от национална криза, свързана с липсата на квалифицирани педагогически специалисти, но кадрите в образованието застаряват. Общо 39 468 педагогически специалисти са на възраст от 50 до 65 години, което представлява 44,15% от общия брой на учителите.

Това пише в писмения отговор на просветния министър Красимир Вълчев на запитване на депутата от БСП Донка Симеонова, която изразява тревога от увеличаващата се средната възраст на работещите в системата на образованието и „притеснителния процент на учителите до 30 години“.

По данни на Центъра за информационно обслужване на образованието на министерството през миналата година
са работили 89 835 учители, от които 98,4% в обществения сектор на образованието и 1,5% в частния.

Красимир Вълчев обяснява, че общият брой на на педагогическите специалисти над 61-годишна възраст е 3327, който е по-малък от учителите на и под 30 години, които са 5530.

„Под и на 30 години са 550 учители от всичките 89 399 педагогически специалисти“, пише в писмения отговор на министъра.

Младите учители са едва 0,61% от работещите в системата на образованието, пресметна Investor.

Според Вълчев в периода от 2007 г. до 2017 г. има тенденция на застаряване на педагогическите  специалисти.

Основните причини за това са намаляването на броя на децата и учениците в образователната система, предизвикано от демографските фактори, оптимизация на образователната мрежа и нисък социален статус на работещите в образователната система.

През тази година навършилите пенсионна възраст жени и мъже учители са 1823, но този брой е свързан единствено с придобиване правото на на пенсия за възраст, но не и с окончателния брой педагогически специалисти, които ще се пенсионират, тъй като осигурителният стаж е индивидуален, посочват от МОН и разкриват, че учителите на 65 и 66 години, мъже и жени, са 1504 души, информира investor.bg.

В писмото на министъра пише, че има стимули за привличане на младите кадри в образованието.

Красимир Вълчев напомня, че от 1 септември ще се увеличат заплатите на учителите с 15%, а до края на четирогодишния мандат на управлението на ГЕРБ е планирано двойно увеличение на учителското възнаграждение.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *