Почти 40% е намаляло потреблението на цимент за 2009, спадът продължава

С между 37 и 38 на сто е намаляло потреблението на цимент в страната през миналата година, показват данни на Българската асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ).
Според асоциацията отрицателната тенденция се запазва и през първите месеци на 2010 г.
Производителите на цимент в България се надяват, че ако се положат повече усилия за съживяване на строителството и особено за осъществяването на публичните инфраструктурни проекти, това би довело до ръст в потреблението на цимент, коментира Владимир Старирадев, изпълнителен секретар на БАЦИ.
„За съжаление обаче засега няма някакви видими признаци за сериозно раздвижване в използването на европейските фондове, а националните са твърде оскъдни.“
По думите на Старирадев в много страни при тези условия на криза строителството се смята за основен лост за съживяване на икономиката, защото секторът ползва основно местни материали, продукция и работна ръка.
Според анализ на базираната в Полша компания за пазарни проучвания в Централна и Източна Европа PMR потреблението на цимент в региона ще бъде стимулирано през следващите пет години от инфраструктурни проекти, частично финансирани от ЕС, въпреки че строителството на жилищни и нежилищни обекти ще остане слабо.
Експертите на групата прогнозират пазарът на цимент в ЦИЕ да отбележи лек растеж през 2010 г., който ще се ускори до 10 на сто през 2011 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *