Пощенска банка официално придоби клона на Алфа Банк

„Пощенска банка – Юробанк България“ официално придоби операциите на клона на Алфа Банк в България, съобщиха от централите на двете банки. Към 30.09.2015 г. операциите възлизат в размер на 464 млн. евро активи (от които 307 млн. евро нетни кредити) и 261 млн. евро депозити на клиенти, както и клонова мрежа от 82 офиса. Сделката е в пълно съответствие със съответните планове за реструктуриране на Алфа Банк и Юробанк, одобрени от Европейската комисия през 2014 г.

Придобиването на Клона от Юробанк представлява стъпка напред за Пощенска банка в затвърждаването на нейната позиция в българския банков сектор и ще разшири клиентската й база в сегментите банкиране на дребно и корпоративно банкиране, подчертават от банката. След приключването на сделката Пощенска банка ще бъде четвъртата по големина българска банка според размер на депозитна и кредитна база.

Пълният ефект от придобиването ще бъде реализиран от втората година след приключването му. Пощенска банка ще продължи да поддържа стабилни капиталови коефициенти и значителни ликвидни буфери. Предложената сделка се очаква леко да подобри капиталовите коефициенти на групово ниво.

Сделката е неутрална по отношение на капитала на Алфа Банк и е в пълно съответствие с корпоративната стратегия за оттегляне от пазари, които не са основни. Приключването на сделката подлежи на необходимите одобрения от съответните компетентни регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2016 г.

Сделката се консултира от Мediobanca – консултант на Юробанк, и Citigroup – консултант на Алфа Банк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *