По-висока квалификация е нужна на европейците занапред

Европейският център за развитие на професионалната квалификация Cedefop представи за пръв път изследване на тема „Какви професионални умения ще са нужни в Европа в среднорочен аспект“.
Според изследването преходът на европейските икономики от първичния и промишления сектор към сектора на услугите все още не е завършен, особено при новоприетите страни-членки на ЕС. Преходът е плавен, като в традиционните икономически сектори все още се търсят голям брой хора и това ще продължи в средносрочен аспект.
През 2015 година в първичния сектор на ЕС ще бъдат наети 10 млн. души в сравнение с 12 млн. през 2006 година и 15 млн. през 1996 година. В промишления сектор новите работници ще са 34.5 млн. в сравнение с 35 млн. през 2006 година и 38 млн. през 1996 година.
Истинският растеж на заетостта ще дойде в сектора на услугите. Като цяло европейската икономика ще създаде нови 13 млн. работни места до 2015 година. В транспортния сектор и туризма ще има 3.5 млн. нови работници, а бизнесът и секторът на услугите ще привлекат нови 9 млн. души. Други 3 млн. европейци ще се насочат към образователния сектор и здравеопазването.
В периода 2006-2015 в Европа ще се създадат 12.5 млн. нови работни места с възможна най-висока квалификация и 9.5 млн. със средна квалификация. Броят на работниците с ниска квалификация ще намалее с 8.5 млн. души. Дори работници с по-ниска квалификация ще трябва да усвоят допълнителни умения, а за такива със средна квалификация това ще е абсолютно задължително.
Изследването ще даде почва за размисъл след работодателите, коментират специалистите. Все по-застаряващото население в Европа ще създава големи трудности, защото работодателите ще имат нужда както от повече нови хора, така и те да са с по-висока квалификация, тъй като за „една и съща работа” сега и през 2015 година ще са нужни повече умения занапред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *