По-високи осигуровки и още млади пенсионери.

Осигурителните вноски на хората и компаниите ще се увеличат, а възрастта за пенсиониране ще расте двойно по-бавно. Това са двете ключови промени в пенсионния модел, които предлага правителството. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин представи общо 30 мерки, които според него ще намалят зависимостта на Националния осигурителен институт от бюджетните средства, ще направят системата по-устойчива, а като краен ефект се очаква да се генерира повече ресурс за по-големи пенсии.

Социалният министър обясни, че до края на седмицата промените, които ще бъдат добавени към предложенията на Министерството на финансите от януари, ще бъдат качени за обществено обсъждане. „До края на април се надявам, че ще има консенсус около мерките“, коментира Ивайло Калфин. Според него реалистичният срок за внасянето на окончателен законопроект в Министерския съвет е началото на май. Финансовият министър Горанов изрази надеждата си, че до края на май или през юни парламентът ще е приел промените. В края на миналата година управляващите си бяха дали като срок за приемане на новостите март, който явно няма да бъде спазен.

Мерките бяха определени от управляващите като дългосрочни и „максимално приемливи за всички“. Не така мислят обаче представителите на бизнеса и икономистите. Месец по-рано четирите национално представителните работодателски организации представиха своите предложения (в 25 точки), които се различават значително от правителствените мерки. Описаните стъпки от правителството се подкрепят от синдикалните организации.

Повече тежест върху бизнеса

Първият сериозен разрив между правителство и работодатели е за увеличението на вноските във фонд „Пенсии“ и фонд „Безработица“. Логиката на вносителите е по този начин да се намали огромната субсидираност на НОИ от републиканския бюджет. Управляващите предлагат за 12 години вноските в тези два фонда да се увеличат с общо 4.5 процентни пункта (виж таблицата). В същото време се предвижда частта от осигуровката, която отива в пенсионен фонд, да остане 5%, въпреки че по кодекс от 2017 г. трябваше да стане 7%.

Според социалния министър това в крайна сметка ще намали осигурителната тежест върху бизнеса, тъй като в единия случай вноската се увеличава рязко с 2%, а в другия тежестта е разпределена за дълъг период от време. Не така обаче смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, според когото независимо от периода 4.5% винаги ще е повече от 2%. „Ние, работодателите, не приемаме това като аргумент и ще настояваме вноските да не се променят. Депутатите, които са изпратени в парламента, не са получили мандат от гласоподавателите, за да вдигат осигурителната тежест“, коментира той.

„Това не е аргумент – да се увеличава вноската в НОИ за сметка на тази в универсален пенсионен фонд“, коментира София Христова, изпълнителен директор на ПОД „Алианц България“. Според нея доста от участниците в обсъжданията са изразили несъгласие с идеята да отпадне увеличението на вноската във фонд. „Как може да се говори за натоварване на бизнеса с вноска за УПФ, тя си е за сметка на осигурените, не на работодателите. Според мен трябва да се вземат мерки, които да затворят пробойните в системата, да се осветли сивата икономика“, добавя тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *