По-високи цени за пътуване с влак

Повишават се зоновите цени, цените за пътническите и бързите влакове на къси и средни разстояния, както и цените на билетите, които се издават във влака. С около 5% ще бъдат увеличени цените за пътувания с дизеловите мотриси Desiro

От днес „Български държавни железници“ ЕАД повишава цените на някои услуги, съобщават от пресцентъра на компанията.

Промените засягат най-вече билетите за пътническите и бързите влакове на къси и средни разстояния. Компанията обяснява повишението с факта, че цените за пътувания на къси разстояния не са променяни от м.август 2004 година, а повишението на горивата е започнало през 2004 г. и не е отразявано в тях. В момента то е над 40%, обясняват от БДЖ.

Актуализирането на цените на превозите на къси и средни разстояния е продиктувано и от необходимостта „Български държавни железници“ ЕАД да устоят на конкуренцията от страна на автомобилните превозвачи, допълват от БДЖ.

Във вътрешноградската зона на София (т.е. от Централна гара София до Захарна фабрика, Горна баня, Божурище, Банкя и др.) билетът ще струва 0.70 лв., а във вътрешноградските зони на другите големи градове (Пловдив, Бургас, Плевен, Велико Търново, Шумен и др.) – 0.60 лв.

Ще бъдат актуализирани и зоновите цени, които бяха въведени миналата година за пътувания в някои участъци в районите на София и Пловдив. От днес зоновата цена за пътуване в една зона е 1.00 лв., а за пътуване в две зони – 1.80 лв.

„Български държавни железници“ увеличават и цената на билет, издаден във влака. Това се прави, за да не пътуват пътниците без билет в тези участъци, обясняват от компанията.

С около 5% ще бъдат увеличени цените на билетите за пътувания с новите дизелови мотриси Desiro.

БДЖ ще повиши и цените на железопътните карти „Младеж“ и „Класик“. Цените на тези карти не са променяни от м.ноември 2002 г., пропомнят от БДЖ. Новите цени на тези две абонаментни карти ще бъдат 30.00 лв. за карта „Младеж“ и 45.00 лв. за карта „Класик“.

Няма да се променя привилегията за ползване на намаление, която тези две карти дават, т.е. притежателите на железопътна карта „Младеж“ или „Класик“ ще ползват 50% намаление от редовната цена на билетите и 25% намаление от цената на абонаментните карти.

Цените на всички останали железопътни карти и намаленията, които ползват техните притежатели, няма да се променят.

Непроменени остават и цените на абонаментните карти. Запазва се привилегията за безплатни пътувания за определени социални групи (деца на възраст до 7 години, ветерани от войните, многодетни майки и др.). Няма да се променят и търговските отстъпки, които се предлагат при пътувания.

Въвежда се нова търговска оферта за т.нар. „пътуване на малки групи“. Преференциалната цена на този тип пътувания е 15% по-ниска от редовната цена на билета.

Подробна информация за промените в цените може да се получи от служителите на билетните каси в железопътните гари и бюра в страната, допълват от БДЖ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *