По два месеца чакаме за операция с робот

Над 200 диагнози влизат в основния допълнителен пакет, според който болниците ще бъдат задължени да ни лекуват веднага, пише „Телеграф”.
Едва три пък са медицинските дейности, които са изцяло в допълнителния пакет.
Сред тях са гинекологична операция с робот и отстраняване на кожни дефекти. Ако искаме да ги направим, ще трябва да чакаме най-много 2 месеца. Други заболявания попадат и в двата пакета в зависимост от състоянието ни и преценката на лекаря.
Това са някои от положенията, залегнали в окончателната наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Предстои документът да бъде обнародван в Държавен вестник и да влезе в сила от април 2016 година.
Амбулаторните процедури, за които касата ще плаща без лимити, са 38. Сред тях са диализа и химиотерапия, лечение на злокачествени заболявания, грижа и наблюдение на пациенти с муковисцитоза, тежки оперативни интервенции.
Клиничните пътеки, вписани в документа са 265, като първите 15 от тях са посветени на майчиното и детското здраве. Следват пътеки за сърдечно-съдови, белодробни, мозъчни и заболяване на нервната система.
Документът предвижда възможност пациентите да бъдат изписвани само 12 часа след постъпване в болница, ако са налице всички условия за това. До сега най-кратката клинична пътека бе 3 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *