По документи имаме ВЕИ колкото всички ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ

Голяма част от заявените за построяване мощности от възобновяеми енергийни източници вероятно няма да се реализират, пише СЕГА. Причината е, че в момента има 112 проекта само за вятърни централи с обща мощност 8900 мегавата, почти колкото са всички построени вече централи в България. Отделно има 33 проекта за слънчеви централи, обясни вчера Костадинка Тодорова от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на дискусия на бизнеса с екоминистър Нона Караджова и енергийния министърТрайчо Трайков.

Мрежата у нас обаче издържа около 10 000 мегавата и произведения допълнително ток няма какво да се прави.

„НЕК може да изкупи само около 20% от енергията, която се произвежда от такива възобновяеми източници“, обясни шефът на НЕК Георги Миков.

Двамата министри се обединиха около мнението, че много често проектите се почват спекулативно с цел впоследствие да бъдат препродадени.

Трайков дори сравни сектора със състоянието на имотния пазар по време на бума през 2006-2007 г. Той каза, че много терени, които тогава не са могли да бъдат реализирани на пазара, сега се използват за ВЕИ проекти.

„Говорим за евентуално временно преустановяване на приемането на нови заявления. Става дума за проекти, които не са влезли в никаква процедура“, каза Караджова, цитирана от Дневник.

Планът трябва да покаже потенциала за развитие на екоенергията по региони и да очертае забранените зони за строителството на „Натура“.

Караджова не се ангажира със срокове за спирането, но каза, че това ще стане в близко време.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обеща документът да е готов до юни – август тази година.

КРИБ поиска срокът да е по-кратък – два-три месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *