По-евтин ток за бита, бизнесът недоволен

Токът в цялата страна за битовите потребители ще поевтинее от 1 юли с между 1 и 2 процента.
Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов, цитиран от БТА. За стопанските потребители ще има увеличение между 1 и 3 процента, посочи той.
Доскоро регулаторната комисия прогнозираше увеличение на цената на тока с до 4 процента. Сега председателят на ДКЕВР аргументира новата си прогноза с икономическата криза, намаленото потребление на енергия и ниската инфлация от април м.г. до април т.г.
Според регулатора, това че увеличението на цената на електроенергията ще се поеме от стопанските потребители, няма да доведе до сътресения при тях.
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изрази категорично несъгласие с дискусията. От организацията определят като възмутителен факта, че цената на изнасяната от България електроенергия е по-ниска с около 10 евро от цената, на която се продава в страната. В същото време страни като Германия предвиждат намаляване на цената на електроенергията за бизнеса и увеличаването й за битовите абонати с оглед на съживяване на икономиката на страната, твърдят от КРИБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *