По-евтин ток за италианските области, които приемат атомни централи на територията си

Жителитена градовете и областите в Италия, където в бъдеще ще бъдат изградени атомни централи, ще плащат по-ниски разноски за консумираната енергия. Така предвижда план на италианския министър на икономическото развитие Клаудио Скайола.
В интервю за новините на сателитния канал Sky Скайола каза, че трябва да бъдат възнаградени не само областите и провинциите, които приютят на територията си ядрени централи, а така също и жителите им „за психологическите притеснения“ от присъствието им.
„Те ще плащат много, много по-малко за ток“, каза министърът.
Неотдавна италианското правителство обяви, че още до края на петгодишния мандат на настоящия парламент възнамерява да постави основите за изграждането на атомни централи на Апенините.
„През този период ще изберем местата и технологиите, ще решим какви ще бъдат стимулите и капацитетите и ще проверим системите за сигурност“, обясни Скайола. Според него Италия няма намерение да измисля нови технологии, а ще избере между наличните френска или американска за изграждането на атомни централи.
Скептично настроени наблюдатели критикуват решението на правителството да строи централи по сегашните технологии, след като ще бъде поставено началото на централи от четвърто поколение, които са много по-малко замърсяващи.
„Тези централи обаче са все още в момент на изучаване, така че експертите смятат, че те не могат да бъдат реализирани преди 2100 година“, коментира Скайола.
prontosofia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *