По-малко хора сменят частния си пенсионен фонд

През тази година по-малко хора са сменили частния си пенсионен фонд с друг, показват данните на Комисията за финансов надзор, цитирани от „Сега“. Към края на септември малко над 128 хил. осигурени във втория и в третия доброволен стълб са прехвърлили парите си от един в друг фонд. Поискалите това са над 150 хил. души, но не всички са одобрени заради различни пропуски. За сравнение през деветте месеца на миналата година малко над 160 хил. от осигуряващите се за втора и трета пенсия са искали да сменят фондовете си, а реално това са направили близо 138 хил. българи.

В тази статистика на КФН не влизат хората, които са поискали да се прехвърлят изцяло в НОИ – възможност, която реално заработи в началото на септември. Към началото на ноември над 1000 работещи от трета категория вече бяха подали заявление до държавния осигурителен институт, че искат да се осигуряват само за държавна пенсия. Отделно още 7000 ранни пенсионери – военни, полицаи и др. – бяха поискали да им бъде преизчислена пенсията от НОИ, като са прехвърлили в института сумите от индивидуалните си партиди в частните фондове. НОИ очаква догодина 114 млн. лв. от избралите да се осигуряват само там и от местенето на натрупаните суми по индивидуалните партиди на ранните пенсионери.

От общия брой на индивидуалните партиди обаче сменилите фонд са незначителен брой – по около 3 на сто от осигурените в универсалните и в професионалните фондове. Размерът на активите на универсалните, професионалните и доброволните фондове са стигнали малко над 8.5 млрд. лв. Прехвърлените средства между тях са малко под 300 млн. лв. – почти колкото бяха и миналата година. От тях 253 млн. лв. са прехвърлени между деветте универсални пенсионни фонда. Останалите пари са за професионалните фондове и за третия стълб.

В универсалните пенсионни фондове, където се осигуряват всички работещи извън тежкия труд, родени след 1959 г., има разкрити близо 3.5 млн. индивидуални партиди към края на септември. Не се знае колко от тях са кухи, тоест в тях не се правят вече вноски. Активите на деветте УПФ-та са близо 7.3 млрд. лв. За деветте месеца брутните постъпления от осигуровки във фондовете са близо 790 млн. лв. Средно по партидите има около 2089.89 лв. Към края на миналата година сумата бе 1940 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *