По-малко хора с по-големи просрочени дългове

Средното необслужвано задължение на българите расте с над 50% на годишна база. През 2014 г. размерът на дълга е бил 485 лева, а за 2015 г. вече е 747 лева. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) от годишния обзор за пазара на събиране на вземания. Данните са базирани на проучване, което се провежда от независимия институт за маркетингови изследвания Ипсос България по поръчка на асоциацията.

Данните обхващат обработваните дългове от 16-те компании, членуващи в нея, които заемат дял от над 75% от пазара на необслужвани задължения.„Действително покачването в средния размер е значително, като това рефлектира и върху общия обем на възложените задължения на колектори за 2015 г. – над 1.96 млрд. лева при 1.43 млрд. лева за предходната 2014 г.“, коментира Милена Виденова, заместник-председател на асоциацията.

По думите й, растящият обем общи задължения не означава по-голям брой случаи, дори напротив.
„Случаите на задлъжнели българи, които достигат до специалистите по събирането на вземания намаляват като брой. През 2015 г. те са малко над 2.6 милиона, докато през 2014 г. наброяваха 2.95 млн. Можем да обобщим, че хората, изпаднали в невъзможност или нежелание да погасят заема си, са вероятно по-малко, но с по-значими задължения“, каза още Виденова.

Според експертите, ръстът в средния размер на дълга на фона на намаляващия брой случаи се дължи предимно на дълговете към банки.„Банките се завърнаха като основен клиент на колекторските агенции през 2015 г. Те са възложили над 60% от обема, обработван в нашия сектор, което отдаваме на плахото раздвижване в кредитирането на пазара, както и на процесите по подготовка за стрес тестовете, които стартираха през февруари 2016 г.“, каза Александер Грилихес, член на УС на АКАБГ.

Той уточнява, че банковите дългове традиционно са с по-голям размер в сравнение с тези на другите основни клиенти на бранша – телекомите, и нарастването на възлаганията по тези продукти има чувствително влияние върху обемите, които обработва АКАБГ.

По отношение на банковите продукти, обработвани от специализирани агенции, най-голям е броят на задълженията за потребителски кредити, следвани от кредитни карти, а най-незначителен е делът на дълговете по ипотечни кредити. Според АКАБГ, това е традиционно за кредитополучателите в страната, които приоритетно обслужват заемите си за жилище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *