По-ниски лихви по кредити искат от асоциацията на българския бизнес

Лихвите по кредитите да бъдат намалени на 4 % и банките да предоставят възможност за разсрочване на заемите поне за две години. За това се обявиха от Националната асоциация на българския бизнес. Оттам настояха още банките да не могат да придобиват имущество на своите длъжници, които са затруднени в погасяването на вноските по кредитите си заради финансовата криза.

От 1 септември в София ще започне събиране на подписи срещу високите лихви по кредитите. В страната вече са събрани над 70 000 подписа.
От асоциацията са подали две жалби до БНБ срещу банки заради високите лихви по кредитите. От организацията настояват за анализ на тежкото състояние на двете финансови институции и евентуално отнемане на лицензите им. От Централната банка обаче обясниха за Дарик, че те могат да проверят единствено конкретен сигнал за нарушение, но по такъв начин не могат да се предизвикат ревизии и анализ на състоянието на която и да е банка.
От асоциацията са подали още сигнал и до главния прокурор, защото според тях банките застрашават националната сигурност, като поддържат високи нива на лихвите по кредитите. Освен това членове на организацията са получавали заплахи по телефона.
Според Светлозар Николов от организацията, банките трябва да намалят веднага лихвите по вече сключените договори за кредит на 4 % и да предоставят възможност за разсрочване на задължението заради кризата. В противен случай много малки и средни фирми са заплашени от фалити, а обикновените граждани – от вземане на жилищата им, смята още Николов.
Досега организацията е организирала 11 протеста срещу високите лихви по кредитите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *