По нов закон – ФГБВ ще може да помага на банки да не фалират

В новия Закон за гарантиране на влоговете в банките е предвидена такава възможност ФГВБ да окаже помощ на закъсала банка и да предотврати фалита ѝ. Тази възможност е в пряка връзка и с бъдещата уредба за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, която ще внесем в следващите месеци. Това заяви пред журналисти Цветана Михайлова от Министерство на финансите, коятопредстави на бюджетна комисия промените в Закона за гарантиране на влоговете в банките, внесени от Министерски съвет, предаде репортер БГНЕС.

Новата директива дава възможност на Фонда за гарантиране на влоговете да се намеси на един по-ранен етап – във фазата на ранната интервенция, когато той трябва много добре да прецени дали, оказвайки ликвидна подкрепа, а не за дълбоки липси в капитала на банката. Тогава той може да подкрепи финансовата институция, за да се избегнат допълнителни по-сериозни усложнения, каза Михайлова. Според нея по този начин ФГБВ може да предотврати бъдещо изплащане на огромни суми за гарантираните депозити. Тази възможност е допълнителна, ще се прилага по изключение и само доколкото бъде взето решение и фондът отговаря на всички заложени в закона изисквания, уточни тя.

Михайлова обясни, че ако фондът пристъпи към прилагане на тази функция, това ще се третира като държавна помощ и ще трябва да бъде нотифицирана пред ЕК. Комисията, пък ще даде своята оценка дали такава помощ е допустима или не. Има сериозни гаранции за това фондът не своеволно да може да предоставя ликвидна подкрепа, каза тя.

Преди това без особени дебати бюджетна комисия прие на първо четене промени на Реформаторския блок в Закона за банковата несъстоятелност на първо четене. При гласуването на закона само трима се въздържаха. Според промените ще се взимат по-малко еднолични решения от председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Една от промените е свързана с управлението на масата на несъстоятелността.

В мотивите се посочва, че одобряването на изготвения от синдика бюджет и на програмата са актове с по-принципно и дълготрайно значение и надхвърлят рутинното оперативно администриране чрез разрешителни актове, което поначало е функция на председателя на УС, и на това основание следва да се решават от колегиален орган. Извънредните разходи могат да са рискови и е добре да се разрешават от управителния съвет, се посочва в промените, се казва в промените на закона.

Реформаторския блок предлага и одобряването на ежемесечния бюджет да става от колегиален орган, а не еднолично от председателя на фонда. В промените се предлага и един от участниците в УС а Фонда за гарантиране на влогове да се избира от Народното събрание.Това се обяснява с целта за по-голяма публичност и отчетност на дейността на Фонда и неговият управителен съвет.

Комисията по бюджет и финанси прие още Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансовите инструменти, внесен от Министерския съвет. Отново трима се въздържаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *