По 1 000 000 лв. на ден губят превозвачи от снега

По 1 000 000 лв. на ден губят превозвачи заради снега. Средно между 300 и 430 лв. са загубите само за 24 часа, ако един камион не се движи. А между 2000 и 2500 тирове седят всеки ден на паркинг и чакат да потеглят.

Това съобщиха за „Монитор“ представители на бранша. Едно превозно средство, ако стои един ден без да работи, струва 300 лв. В сумата влизат разходите за заплата на шофьора, осигуровки, лизингови вноски на ремаркета и влекачи и застраховки, изчисли Йордан Арабаджиев, изп.- директор на Съюза на международните превозвачи. Разходите се покачват, ако камионът е на пътя, с поне около 100 лв. заради горивото, което се изразходва. Един TIR харчи по около 4-5 л нафта на час, ако работи на място. Така за 10 часа е изхабен около 50 л дизел.

Минусът в сметката може да набъбне допълнително, ако към загубите от разходи по самия транспорт се добавят и неустойките. Арабаджиев обясни, че те започват от 200 лв. за ден закъснение и могат да достигнат до 600 лв. Най-голяма е сумата, когато се отнася за превози при определени температури, на опасни товари и бързоразвалящи се храни.

Има и супер специфични товародатели, които фиксират не само деня, но и часа, обясни още Арабаджиев. И посочи, че и при тях нещата излизат извън този общ контекст, за който говорим. Други превозвачи обаче обясняват, че това не е основният проблем, защото има случаи, в които може да се използва форсмажор.

Никой вече не смята загубите, защото те са непрекъснати, коментира Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи. И допълни, че камионите се спират и през лятото, и през зимата. А сега се очаква и поредно затваряне на границата от гръцките фермери. Според Лалов никой не полага грижа за отрасъла, който носи 20% от брутния вътрешен продукт на страната.

Между 2000 и 2500 камиона на ден не пътуват, изчисли още Лалов. По думите му само за ден в близост до гара Яна са престоявали около 70 превозни средства, малко след нея още близо 50, а на Правец TIR-овете са били около 40. Според него сред най-засегнати са камионите, които пътуват по международно направление, както и такива, които зареждат големите търговски вериги.

Експертът посочи още, че в Равно поле се намират складове на три от най-големите вериги, откъдето ежедневно тръгват поне 50-60 превозни средства за цяла България.

По данни на бранша в района на Силистра, Разград и Шумен транспортна услуга няма, като това са и най-засегнатите области от тежките зимни условия. Част от Бургаска област също, но там има обходни маршрути.

Тежка е ситуацията и в района на Русе, Добрич и Ботевград, периодично се затваря и Проходът на Републиката, за да се чисти. Вътрешните превози на въглища и дърва например също са спрени.

Тази година почистването е доста по-адекватно, посочи Христо Христов от Комитета по транспорт на Конфедерацията на индустриалците в България (КРИБ). Според него най-добрият начин е да се затварят трасетата за 2-4 часа, да се почистват и след това да се пуска движението. По думите му такава е и европейската практика. Христов посочи, че превозвачите са съгласни за временни затваряния, но не и да се блокира цялата пътна мрежа.

Още загуби очакват превозвачите, ако в понеделник гръцките фермери затворят границата

За сега няма потвърдена информация, че това ще стане, но намерението им беше заявено още миналата година по същото време, когато те спряха движението през граничните пунктове за повече от 30 дни. А преди дни съобщиха официалното си решение, че ще блокират главни пътища в Гърция. Пълно спиране на движението през ГКПП-тата дори на зеленчуци, риба и леки коли и транзитно преминаващи готвят нашите превозвачи като ответна реакция. Тази година те са категорични, че няма да се чака и да се водят преговори, а блокадата ще е още от първия ден, информира в.Монитор. По данни на бранша около 1300 камиона дневно минават между двете страни. А загубите от блокадата на граничните пунктове миналата година бяха над 40 млн. лв.

Превозвачите са сезирали всички компетентни органи включително главния прокурор на Гърция, както и шефа на националната полиция. Информирани са Министерство на външните работи, гръцкото посолство у нас, българско посолство в Гърция, ЕК и комисарите по транспорт и вътрешен пазар. Нито една институция не е поела ангажимент за конкретни действия, ако се стигне до блокада на границата, обясни Арабаджиев. Той припомни, че миналата година ЕК е казала, че това е двустранен проблем и ние трябва да си го решим.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *